Τα αφράτα, απολαυστικά cinnamon rolls – δηλαδή ρολάκια κανέλας στα ελληνικά – γίνονται νηστίσιμα κι εμπλουτίζονται με το αγαπημένο super food της Ελλάδας, το ταχίνι. Κανέλα και Μακεδονικό Ταχίνι είναι ένας από τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς που γίνεται ακόμα πιο απολαυστικός καθώς μπαίνει σε στρώσεις αφράτης, τσουρεκένιας ζύμης! Γιατί και το γλυκό το θέλει το Ταχίνι του… το Μακεδονικό.
Η συνταγή είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται ούτε μίξερ ούτε περίπλοκα εργαλεία ζαχαροπλαστικής. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή για τις δύο αναμονές που χρειάζεται η ζύμη για να φουσκώσει.
Διάβασε επίσης:
- Τα 8 καλύτερα blender της αγοράς κάτω από 30 ευρώ
- Τα 5 καλύτερα μίξερ χειρός της αγοράς από 18 έως 40 ευρώ
- Έρευνα αγοράς: Οι 6 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Υλικά
Για τη ζύμη- 480 ml φυτικό ρόφημα αμυγδάλου, σε θερμοκρασία δωματίου
- 115 γρ. βίγκαν βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 πακέτο (8 γρ.) ξηρή μαγιά
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 100 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 180 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας κανέλα
- 160 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές της σούπας φυτικό ρόφημα αμυγδάλου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε μαζί το φυτικό ρόφημα αμυγδάλου, το λιωμένο βίγκαν βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και τη ζάχαρη.
- Το μείγμα πρέπει να είναι μέτρια ζεστό. Αν είναι πιο καυτό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τη μαγιά στο μείγμα, ανακατεύουμε ελαφρώς και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε 650 γρ. αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το Μακεδονικό Ταχίνι στο μείγμα κι ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε αυτό το σημείο δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε, απλά να ανακατέψουμε πολύ καλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
- Μετά από 2 ώρες, η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Προσθέτουμε ακόμα 100 γρ. αλεύρι, μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά.
- Σε αυτό το σημείο ενδέχεται να πάρει το ζυμάρι μας κι άλλο αλεύρι. Αυτό το βλέπουμε καθώς το δουλέυουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν είναι κολλώδης και δεν κολλάει στην επιφάνεια και στα χέρια μας.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο, με πάχους περίπου 1 εκ.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το Μακεδονικό Ταχίνι πάνω στη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με μαύρη ζάχαρη και κανέλα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.
- Μεταφέρουμε τα ρολάκια σε ένα αντικολλητικό ταψί, τα καλύπτουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 20-22 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Για την επικάλυψη (frosting): βαζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασια δωματίου και περιχύνουμε με το frosting.