search

Η ΤΟΥΡΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΜΟΥ (ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΙΟΥ)

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που τα γενέθλια τους φέρνουν μια μικρή θλίψη. Μέχρι πρότινος έμπαινα πάντα στη διαδικασία να κάνω απολογισμό όσων έχω καταφέρει στη ζωή μου και να εστιάζω μόνο σε όσα δεν έχω πετύχει. Έτσι, σπάνια γιόρταζα τα γενέθλια μου, μέχρι που τα έβγαλα και από το facebook για να μην δέχομαι ευχές. Πέρσι – εντελώς συνειδητά – δεν βγήκα καν από το σπίτι για να γιορτάσω με τους φίλους μου.

Οι σκέψεις που κάνουμε όλοι οι άνθρωποι έπαιρναν γιγάντιες διαστάσεις μέσα στο κεφάλι μου: ‘Εχω πετύχει όσα πρέπει να έχω πετύχει μέχρι αυτή την ηλικία; Τι με κρατάει πίσω; Ποια βήματα δεν έχω τολμήσει και γιατί; Τι κάνω για τους σημαντικούς ανθρώπους που έχω στη ζωή μου; Είμαι ο άνθρωπος που θέλω να γίνω; Έμπαινα ακόμα και στη διαδικασία να αμφισβητώ τις αποφάσεις μου όπως για παράδειγμα να εγακταλείψω την καριέρα “γραφείου” για να γίνω blogger!

Όλα αυτά κάπως με έριχναν μέχρι σήμερα. Αποφάσισα όμως ότι πλέον θα εστιάζω μόνο στα θετικά! Μόνο σε όσα θα με βοηθήσουν να είμαι χαρούμενος και να περάσω όσο το δυνατόν πιο όμορφα αυτή τη μέρα. Αποφάσισα να αλλάξω τους συνειρμούς που κάνω και να τους φέρω προς την κατεύθυνση που θέλω. Μια πιο δημιουργική και χαρούμενη κατεύθυνση. Έμαθα μέσα στα χρόνια ότι όταν εστιάζεις στα αρνητικά βυθίζεσαι περισσότερο στον αρνητισμό. Δεν είναι μόνο σπατάλη χρόνου αλλά και λάθος στροφή προς τη μιζέρια.

Αποφάσισα πως και η σημερινή μέρα, όπως και κάθε άλλη μέρα της χρονιάς είναι η σωστή μέρα για να πανυγηρίσουμε τις μικρές και τις μεγάλες μας επιτυχίες. Κατάλαβα πόσο ανούσιο είναι να μεγενθύνουμε μια κακή στιγμή και να προσπερνάμε όλα τα όμορφα που μας συμβαίνουν. Να θεωρούμε δεδομένες ή ασήμαντες τις ευλογίες που έχουμε στη ζωή, την υγεία, την οικογένεια, τις φιλίες μας και να μιλάμε μόνο για μια “κακία” που ακούστηκε κάπου για εμάς ή για μια δουλειά που τελικά δεν προχώρησε όπως θέλαμε.

Φέτος λοιπόν αποφάσισα πως δεν θα ακολουθήσω το ίδιο μονοπάτι! Για το λόγο αυτό έφτιαξα την αγαπημένη μου τούρτα, την αγαπημένη μου γεύση με πραλίνα φουντουκιού και αποφάσισα να μοιραστώ όλες αυτές τις σκέψεις από εδώ μέσα, γιατί ίσως έτσι καπως να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους που “υποφέρουν” από την ίδια αλυσίδα σκέψεων.

Μπες λοιπόν στην κουζίνα! Παίξε με τα αλεύρια και τις σοκολάτες και σκέψου μόνο τις όμορφες στιγμές των προηγούμενων 364 ημερών. Σκέψου την αγάπη που έχεις δεχτεί μέσα σε όλα τα χρόνια. Να δεις που το αποτέλεσμα θα είναι πιο νόστιμο από ότι περιμένεις γιατί η ευτυχία και η αγάπη έχουν όντως γεύση.



Υλικά

Για το παντεσπάνι:
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 10 αυγά
Για το σιρόπι:
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
  • 50 γρ. λικέρ φράουλα
Για το φρόστιν σοκολάτας:
  • 250 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 250 γρ. μασκαρπόνε
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το food styling:
  • 30 φράουλες
Προαιρετικά: μακαρόν ή μαρεγκάκια

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι:
  • Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν, μια διαδικασία που χρειάζεται τουλάχιστον 10 λεπτά, ανάλογα το μίξερ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι
  • Το ρίχνουμε σιγά-σιγά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  • Χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψάκια (φόρμες για παντεσπάνι) διαμ. 15 εκ. βουτυρωμένα και αλευρωμένα ή σε τσέρκι ζαχαροπλαστικής.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 20΄.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ξεφορμάρουμε.
Για το σιρόπι:
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2΄.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ποτό.
Για το frosting σοκολάτας:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να δέσει καλά.
Για το στήσιμο της τούρτας:
  • Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
  • Παίρνουμε τα παντεσπάνια και κόβουμε με ένα μαχαίρι ψωμιού το επάνω τμήμα τους. Αφαιρούμαι την επάνω "φλούδα" που έχει ξεροψηθεί. Τα παντεσπάνια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό είναι να τα έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη μέρα.
  • Στη συνέχεια τα βρέχουμε με το σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  • Στερεώνουμε το πρώτο παντεσπάνι στην πιατέλα που θα σερβίρουμε.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια του με 1/3 του frosting.
  • Διακοσμούμε γύρω γύρω με τις φράουλες.
  • Στερεώνουμε το δεύτερο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
  • Στερέωνουμε το τελευταίο παντεσπάνι
  • Καλύπτουμε με το τελευταίο 1/3 του φρόστιν που έχει περισσέψει
  • Διακοσμούμε προαιρετικά με μακαρόν ή μαρεγκάκια και βάζουμε στο κέντρο όλες τις υπόποιπες φράουλες.
Cool Artisan