search

Μοσχαρίσιο Ribeye με μουσταρδόμελο

To airfryer είναι το πιο γρήγορο και “καθαρό” εργαλείο στην κουζίνα για να ψήσεις κάθε είδος μπριζόλας.

Ο χρόνος ψησίματος μιας ribeye στο air fryer εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας, αλλά για πάχος περίπου 2,5-3 εκ., οι χρόνοι είναι οι εξής:

  • Rare (50-52°C): 7-9 λεπτά (στους 200°C)
  • Medium (ροζ στο κέντρο, 57-60°C): 10-12 λεπτά (στους 200°C)
  • Well done (καλοψημένο, 68-70°C+): 13-15 λεπτά (στους 200°C)

Συμβουλές:

Αναποδογύρισε τη μπριζόλα στη μέση του ψησίματος.
Άφησέ την να ξεκουραστεί 5 λεπτά μετά το ψήσιμο για να διατηρήσει τους χυμούς της.
Χρησιμοποίησε θερμόμετρο κρέατος για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Αν η μπριζόλα σου είναι πιο λεπτή (1,5-2 εκ.), μείωσε τον χρόνο κατά 2-3 λεπτά.

Διατροφική Ανάλυση Ανά μερίδα:

  • Θερμίδες: 1080 kcal
  • Πρωτεΐνη: 77.3 γρ
  • Υδατάνθρακες: 4.1 γρ
  • Λίπος: 83.7 γρ


Υλικά

  • 2 μπριζόλες μοσχαρίσιες ribeye (συνολικού βάρους 700 γρ.)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μουσταρδόμελο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα (ιδανικά Dijon ή απαλή μουστάρδα)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού (ή ξύδι μπαλσάμικο, ανάλογα με την προτίμηση)
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βγάζουμε το ribeye από το ψυγείο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 20-30 λεπτά).
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, την πάπρικα, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αλείφουμε καλά  με το μείγμα μπαχαρικών από όλες τις πλευρές.
  • Τοποθετούμε τα ribeye  στο καλάθι του air fryer, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
  • Ψήνουμε για στους 200°C
  • Στον μισό χρόνο αναποδογυρίζουμε τις μπριζόλες
Μουσταρδόμελο
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη μουστάρδα και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σταδιακά, χτυπώντας το με ένα πιρούνι ή σύρμα χειρός, για να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού (ή το ξύδι) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Cool Artisan