search

Λαζάνια με κρέμα κολοκύθας και μανιτάρια

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ζυμαρικών μπαίνω στην κουζίνα μου και φτιάχνω την πιο comfort, vegetarian συνταγή για λαζάνια. Μια πλούσια κρέμα κολοκύθας, σαν μπεσαμέλ με πικάντικη γραβιέρα ντύνει μια απολαυστική στρώση μανιταριών που έχουν σωταριστεί στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, κρεμμύδι και πράσο. Είναι η συνταγή που θα σκέφτεσαι όλη μέρα και θα σε κάνει να ανυπομονείς να επιστρέψεις στο σπίτι για να την απολαύσεις.

Tip: Επιλέγουμε λαζάνια που δεν χρειάζονται προβράσιμο αλλά μαγειρεύονται απευθείας μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Διάβασε επίσης



Υλικά

Για την κρέμα κολοκύθας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 600 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους (καθαρισμένη από φλούδα και σπόρια)
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε τέταρτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • πάπρικα
Για τα μανιτάρια
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους
  • 1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, ψιλοκομμένα
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1/2 κτγ κάρι
  • 1 κτγ θυμάρι ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για το στήσιμο
  • 14 φύλλα λαζάνια
  • 1 κτσ ελαιόλαδο για το ταψί
  • 1 κτσ τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Για την κρέμα κολοκύθας
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.
  • Βάζουμε στη βάση του ταψιού μας το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας και να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις και ανακατεύουμε συνεχώς, δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ενώ παράλληλα ανακατεύουμε δυνατά με την κουτάλα προσέχοντας να ενσωματώνεται στο μίγμα.
  • Μόλις προσθέσουμε όλο τα γάλα σε δόσεις, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά που έχουμε ψήσει και με ένα ραβδομπλέντερ ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μίγμα.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση για να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε.
Για τα μανιτάρια
  • Βάζουμε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια ένταση.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Σοτάρουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν χρυσό χρώμα.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε μέχρι τα μανιτάρια να χάσουν τον όγκο τους και να μαγειρευτούν
  • Αποσύρουμε
Για το στήσιμο
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στις αντιστάσεις
  • Λαδώνουμε ελαφρώς τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού μας.
  • Στρώνουμε τη βάση με λαζάνια.
  • Προσθέτουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από την κρέμα κολοκύθας.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα απλώνουμε να πάνε σε όλη την επιφάνεια.
  • Καλύπτουμε με μια ακόμα στρώση από λαζάνια.
  • Τέλος, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα κολοκύθας και προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά από πάνω.
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 20 -25 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνεια.
  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε για 10 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας να δέσουν κι έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.
Cool Artisan