Η κολοκύθα είναι το πιο “πολυμορφικό” λαχανικό του φθινοπώρου με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Από βελουτέ σούπες μέχρι cheesecake η κολοκύθα χαρίζει τη “γλύκα” της και αναβαθμίζει πολλά πιάτα. Παραδοσιακά στην Ελλάδα την χρησιμοποιούμε σε γλυκές πίτες συνδυασμένη με ρύζι και κανέλα.
Στη σημερινή συνταγή δημιουργώ μια αλμυρή κρέμα με γραβιέρα, αυγά και κρέμα γάλακτος για να ντύσω τα αγαπημένα μου λαζάνια.
Υλικά
Για την κρέμα κολοκύθας
- 1 κιλό κολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε φέτες
- 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 400 ml κρέμα γάλακτος
- 300 γρ γραβιέρα (τριμμένη)
- 300 γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη)
- 2 αυγά
Για τον κιμά
- 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια (κομμένα σε κυβάκια)
- 2 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε λεπτές φέτες)
- 1 καρότο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 1/2 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένο)
- 400 γρ ντομάτα κονκασέ
- 1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα
- 1/2 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
- 1 κύβο κοτόπουλο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το στήσιμο (για ένα ταψι 20 x 20 εκ.)
- 13 φύλλα Λαζάνια
- Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο (για το ταψί)
Εκτέλεση
Για την κρέμα κολοκύθας
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα από σπόρια και φλούδες, την κόβουμε σε φέτες και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C μέχρι να μαλακώσει.
- Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και τη μεταφέρουμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλατος, τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Για τον κιμά
- Σε ένα φαρδύ αντοκολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο
- Όταν πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα προσθέτουμε, το καρότο, τον κιμά και στη συνέχεια τις ντομάτες και το σέλινο.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τον κύβο και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πάρει ωραία ομοιογενή υφή.
- Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να δέσει.
Για το στήσιμο
- Για να στήσουμε τα ζυμαρικά, καλύπτουμε ελαφρά το ταψί με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε ένα επίπεδο λαζάνια κι έπειτα τη μισή ποσότητα από την κρέμα κολοκύθας
- Συνεχίζουμε με ένα επίπεδο ζυμαρικών και έπειτα απλώνουμε τον κιμά.
- Επαναλαμβάνουμε με ένα επίπεδο λαζάνια και τέλος την υπόλοιπη μισή ποσότητα από την κρέμα κολοκύθας
- Προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά στην επιφάνεια
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 20-30 λεπτά
- TIP: 10 λεπτά πριν βγάλουμε από το φούρνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα στην επιφάνεια.