Κρεμμυδόπιτα ανοιχτή με μια γλυκοπικάντικη γέμιση με καραμελωμένα κρεμμύδια και φέτα και μια γιαουρτένια ζύμη κουρού! Ξέρω ότι θα μου γράψετε ότι δεν θέλετε να καίτε το μάτι της κουζίνας για 3 ώρες (🥵) αλλά σε χαμηλή φωτιά δεν καταναλώνει τόσο ρεύμα κι η γλύκα από το κρεμμύδι που έχει καραμελώσει τα φυσικά σάκχαρα του δεν συγκρίνεται με τίποτα! Εναλλακτικά μπορείς να το κάνεις σε 40 λεπτά σε δυνατή φωτιά κ να προσθέσεις βούτυρο και καστανή ζάχαρη.
Διάβασε επίσης:
- Τα 8 καλύτερα blender της αγοράς κάτω από 30 ευρώ
- Τα 5 καλύτερα μίξερ χειρός της αγοράς από 18 έως 40 ευρώ
- Έρευνα αγοράς: Οι 6 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
Για τη ζύμη- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 10%
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. αλάτι
-
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1,5 κιλό κρεμμύδια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
- 1 κτγ μπούκοβο
- 50 ml βαλσάμικο κρέμα
- 300 γρ φέτα
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 50 γρ. Καστανή ζάχαρη
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κτσ γάλα
- 2 κτσ σουσάμι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες να καραμελώσουν τα φυσικά σάκχαρα του κρεμμυδιού. Ανακατεύουμε τακτικά
- Μπορείς να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα μαγειρεύοντας τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά για 40 περίπου λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέσεις το βούτυρο και τη ζάχαρη από την αρχή και θα ανακατεύεις τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
- Στο τελείωμα, προσθέτουμε το μπούκοβο, το θυμάρι και το βαλσάμικο σε κρέμα κι ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε και τη φέτα θρυμματισμένη, ανακατεύουμε κι αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
-
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το χτυπημένο αυγό το βούτυρο και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά κι έπειτα μεταφέρουμε στον πάγκο της κουζίνας.
- Ζυμώνουμε καλά
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπαλάκια.
-
Τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα για να φτιάξουμε το διάλυμα αυγού
- Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη πάνω σε λαδόκολλα
- Προσθέτουμε τη γέμιση στο κέντρο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι αφήνοντας περιμετρικά ένα κενό 5 εκατοστών.
- Γυρνάμε την κενή ζύμη προς τα μέσα
- Με ένα πινέλο αλείφουμε με το διάλυμα αυγού
- Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά στους 180°C στον αέρα.