search

Κρεμμυδόπιτα ανοιχτή

Κρεμμυδόπιτα ανοιχτή με μια γλυκοπικάντικη γέμιση με καραμελωμένα κρεμμύδια και φέτα και μια γιαουρτένια ζύμη κουρού! Ξέρω ότι θα μου γράψετε ότι δεν θέλετε να καίτε το μάτι της κουζίνας για 3 ώρες (🥵) αλλά σε χαμηλή φωτιά δεν καταναλώνει τόσο ρεύμα κι η γλύκα από το κρεμμύδι που έχει καραμελώσει τα φυσικά σάκχαρα του δεν συγκρίνεται με τίποτα! Εναλλακτικά μπορείς να το κάνεις σε 40 λεπτά σε δυνατή φωτιά κ να προσθέσεις βούτυρο και καστανή ζάχαρη.

Διάβασε επίσης:

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 10%
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
    • 80 ml ελαιόλαδο
    • 1,5 κιλό κρεμμύδια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
    • 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
    • 1 κτγ μπούκοβο
    • 50 ml βαλσάμικο κρέμα
    • 300 γρ φέτα
Προαιρετικά αν θέλεις να το κάνεις στη γρήγορη εκδοχή του προσθέτεις:
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 50 γρ. Καστανή ζάχαρη
Για το διάλυμα αυγού
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κτσ γάλα
Για το γαρνίρισμα
  • 2 κτσ σουσάμι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες να καραμελώσουν τα φυσικά σάκχαρα του κρεμμυδιού. Ανακατεύουμε τακτικά
  • Μπορείς να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα μαγειρεύοντας τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά για 40 περίπου λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέσεις το βούτυρο και τη ζάχαρη από την αρχή και θα ανακατεύεις τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
  • Στο τελείωμα, προσθέτουμε το μπούκοβο, το θυμάρι και το βαλσάμικο σε κρέμα κι ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε και τη φέτα θρυμματισμένη, ανακατεύουμε κι αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Για τη ζύμη
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το χτυπημένο αυγό το βούτυρο και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε καλά κι έπειτα μεταφέρουμε στον πάγκο της κουζίνας.
  • Ζυμώνουμε καλά
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπαλάκια.
  • Τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για το στήσιμο
  • Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα για να φτιάξουμε το διάλυμα αυγού
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη πάνω σε λαδόκολλα
  • Προσθέτουμε τη γέμιση στο κέντρο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι αφήνοντας περιμετρικά ένα κενό 5 εκατοστών.
  • Γυρνάμε την κενή ζύμη προς τα μέσα
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε με το διάλυμα αυγού
  • Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά στους 180°C στον αέρα.
Cool Artisan