Η σημερινή συνταγή είναι ένα κέικ που μου έχετε ζητήσει με πολλά πολλά μήνυματα στο instagram. Ένα κέικ με μέλι αντί για ζάχαρη και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Μια υγιεινή εκδοχή στο παραδοσιακό κέικ βανίλιας που έφτιαχνες η μαμά σου.
Στις συνταγές με λίγα υλικά το μεγαλύτερο ρόλο παίζει ποιότητα της πρώτης ύλης. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήσα ελαιόλαδο από την Κέρκυρα και βραβευμένο, θυμαρίσιο μέλι από την Ερμιόνη που βρήκα στα on line ράφια του amagiccabinet.com Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα online store, είναι ένας προορισμός που έχει συγκεντρώσει τα πιο εκλετκτά καλούδια από τοπικούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ένας πραγματικός θησαυρός γεύσης που περικλείει το DNA της ελληνικής γεύσης.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (θα το βρεις με ένα κλικ εδώ)
- 200 γρ. θυμαρίσιο μέλι Ερμιόνης (θα το βρεις με ένα κλικ εδώ)
- 3 αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
- 1 κ.γ. baking powder
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170°C
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά στοιχεία δηλαδή τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τη βανίλια, το χύμο και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
- Χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
- Ενώνουμε τα στερά με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Μεταφέρουμε σε μια αντικοληητική φόρμα 30 εκ. x 17 εκ. Αν δεν έχουμε αντικολλητική φόρμα καλύπτουμε με ελαιόλαδο και αλεύρι τη φόρμα μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175°C για 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.