search

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Πρόσφατα ήμουν σε ένα τραπέζι με δημοσιογράφους και με ρώτησαν ποια είναι η αγαπημένη μου σαλάτα.

Πολλές συνταγές σκέφτηκα αλλά τελικά ή παραδοσιακή, κλασική ελληνική χωριάτικη ήταν η απάντηση. Τους είπα βεβαίως ότι η χωριάτικη – σε ολες τις παραλλάγες της – είναι η αγαπημένη μου, είδικά η χωριάτικη με αβοκάντο.

Προς έκπληξη μου, δεν το είχαν ξανακούσει.Τους έκανε μάλιστα πολύ εντύπωση πως μπορεί ένα τόσο “νέο” προιόν της αγοράς να παντρεύεται με μια τόσο παραδοσιακή συνταγή. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να μοιραστώ αυτή τη συνταγή εδώ.

Γιατί στο δικό μου ουρανίσκο είναι κάτι καθημερινό και συνηθισμένο, αλλά για πολλούς (νέους και παλιούς) φίλους είναι κάτι πρωτότυπο και πρωτόγνωρο.



Υλικά

  • 350 γρ. τοματίνια
  • 1/3 κρεμμύδι ξερό
  • 5-6 κριθαρένια παξιμαδάκια
  • ½ αγγούρι
  • ½ πράσινη πιπεριά
  • 1/2 αβοκάντο
  • 1 χούφτα baby ρόκα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο για τα παξιμάδια και έξτρα για το σερβίρισμα αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 λεμόνι (χυμό)
  • 10-15 ελιές φιλεταρισμένες
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • 150 γρ. φέτα
  • ½ κ.γ. ρίγανη

Εκτέλεση

  • Κόβουμε την πιπεριά και το αγγούρι σε κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες, το πλένουμε σε λίγο νερό, το στραγγίζουμε καλά με τα χέρια και το προσθέτουμε στο μπολ με τα άλλα λαχανικά.
  • Μέσα σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα παξιμαδάκια και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τη ρόκα και από πάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
  • Στη συνέχεια κόβουμε το αβοκάντο σε κυβάκια και το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
  • Το προσθέτουμε μέσα στη σαλατιέρα
  • Ρίχνουμε έπειτα το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Σερβίρουμε σε ένα πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τις ελιές, τη ρίγανη, τη φέτα, την κάπαρη και πασπαλίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο.
Cool Artisan