Δεν χρειάζεσαι μια συγκεκριμένη αφορμή. Δεν χρειάζεται να έχεις γιορτή ή γενέθλια. Ένα κέικ που θα σου πάρει 15 λεπτά στην κουζίνα για να το φτιάξεις και θα είναι σαν γιορτινό διακοσμητικό πάνω στον πάγκο της κουζίνας!
Υλικά
- 250 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
- 250 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 πακετάκια βανίλια σε σκόνη)
- 100 γρ. φουντούκια
- 100 γρ. ταχίνι με κακάο
Εκτέλεση
- Ψήνουμε τα φουντούκια για 10 λεπτά στους 180 ° C.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα και τα τρίβουμε καλά έως ότου βγει η φλούδα τους.
- Τα βάζουμε στο μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν λεπτό αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C, στον ανεμιστήρα
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
- Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να γίνει ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα, αφράτο, και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, περιμένοντας κάθε αυγό να ομοιογενοποιηθεί στο μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Με μια σπάτουλα, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσέχουμε να μην μας πέσει τσόφλι στο μείγμα. Για να είμαστε σίγουροι, σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ πρώτα.
- Προσθέτουμε την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθεί με το μείγμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα φουντούκια και αρχίζουμε να «διπλώνουμε» απαλά το μείγμα με μια σπάτουλα για να ανακατευτούν.
- Βάζουμε το μισό μείγμα στην φόρμα του κέικ.
- Προσθέτουμε το ταχίνι με το κακάο και μετά καλύπτουμε με το άλλο μισό μείγμα.
- Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά ή μεχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι αν τρυπήσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
- Το ταχίνι με το κακάο είναι πιο βαρύ, οπότε είναι λογίκο να πάει στην βάση του κέικ.
- Το αφαιρούμε από την φόρμα του κέικ και το διακοσμούμε με icing και φρέσκα μούρα, αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο εορταστική αίσθηση.