search

Χοιρινό Πρασοσέλινο

 

Λατρεύω οποιαδήποτε συνταγή έχει αυγολέμονο αλλά το χοιρινό πρασοσέλινο έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Είναι η γεύση του ελληνικού χειμώνα όταν όλα έξω είναι γκρίζα και βροχερά.



Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους
  • 200 γρ. σέλινο (τρυφερά κλωνάρια και φύλλα)
  • 6 πράσα χοντροκομμένα σε ροδέλες περίπου 2 εκ.
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 150 γρ. σελινόριζα
  • 150 ml ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
  • 2 λεμόνια
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τη σελινόριζα σαν πατάτα και την κόβουμε σε κυβάκια σαν ζάρια.
  • Κόβουμε το χοιρινό σε μεσαίες μπουκιές και το ταμπονάρουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας.
  • Το περνάμε από το αλεύρι να καλυφθεί από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο αλευρωμένο κρέας.
  • Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μια μεγάλη πλασοτέ κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε δόσεις για όλα τα κομμάτια κρέατος.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα που έχουμε καλύψει με χαρτί κουζίνας.
  • Στην ίδια κατσαρόλα (με το λάδι) προσθέτουμε το πράσο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σέλινο και τα κυβάκια σελινόριζας.
  • Προσθέτουμε το κρέας και νερό που σκεπάζει το φαγητό μας κατά 2-3 δάχτυλα.
  • Σιγοβράζουμε για 1 1/2 ώρα.
Για το αυγολέμονο
  • Σε ένα μπολ βάοζυμε τα αυγά, το λεμόνι (χυμό και ξύσμα) αλάτι και πιπέρι.
  • Χτυπάμε καλά.
  • Προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό μας στο μπολ με το αυγολέμονο χτυπώντας καλά. Θέλουμε να ζεστάνουμε καλά τα αυγά μας χωρίς να γίνουν ομελέτα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3 μεγάλες κουτάλες της σούπας. Περίπου 150 με 200 ml.
  • Περιχύνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας ενώ σείουμε την κατσαρόλα μας. Δεν ανακατεύουμε ποτέ το αυγολέμονο χαθώς το ρίχνουμε, απλά σείουμε την κατσαρόλα πολύ καλά.
  • Σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε
Cool Artisan