Αυτή δεν είναι μία ακόμη συνταγή για cheesecake. Η σούπερ χριστουγεννιάτικη βάση του φτιάχνεται πανεύκολα από πολτοποιημένα παραδοσιακά μελομακάρονα και η κρέμα του μοσχοβολάει χάρη στο εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος, η επικάλυψη-αποκάλυψη αποτελεί έναν τέλειο συνδυασμό φράουλας-ροδιού.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
Για τη βάση- 12 μελομακάρονα
- 700 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 300 ml κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- ½ ρόδι
- 80 γρ. μαρμελάδα φράουλα
- 80 ml χυμό ρόδι
- 4 φύλλα ζελατίνη
Εκτέλεση
- Στήνουμε ένα τσέρκι πάνω στην επιφάνεια που θα στήσουμε το cheesecake. Εγώ το κάνω στήνοντας ένα τσέρκι χωρίς πάτο πάνω σε μια τουρτιέρα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό πυρέξ.
- Χτυπάμε τα μελομακάρονα στο μπλέντερ και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε στην επιφάνεια ή το πυρέξ που έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε. Τα πιέζουμε προς τα κάτω για να φτιάξουμε τη βάση και μεταφέρουμε το σκεύος μας στο ψυγείο.
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να αφρατέψει και να σφίξει η κρέμα.
- Αφαιρούμε τη βάση για το cheesecake από το ψυγείο, προσθέτουμε την κρέμα και την απλώνουμε για να πάει παντού. Λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα πριν βάλουμε την επικάλυψη από πάνω.
- Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό από το ρόδι και τη μαρμελάδα και τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη να ενοποιηθούν.
- Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν εντελώς και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Περιμένουμε 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε τo ρόδι.
- Αφήνουμε το μείγμα μαρμελάδα-ρόδι να κρυώσει εντελώς και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Με μια μεγάλη κουτάλα βάζουμε την επικάλυψη πάνω από την κρέμα του cheesecake. Προσοχή: δεν το κάνουμε απευθείας από το κατσαρολάκι γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η κρέμα.
- Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει για 3 ώρες ή -ακόμη καλύτερα- για μια ολόκληρη νύχτα.