search

ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Ο τραχανάς είναι ένα αγαπημένο, παραδοσιακό πρωινό σε πολλά μέρη (ειδικά ορεινά) της Ελλάδας. Για πολλά χρόνια τον σνομπάραμε, μετά κάπως του αλλάξαμε τη συνταγή και από σούπα του δώσαμε μια πιο βελούδινη υφή. Κάναμε redesign και στο όνομα και το ονομάσαμε τραχανότο, κατά το ιταλικό ριζότο. Έτσι για να μοιάζει πιο εκλεπτυσμένος και γκουρμέ.

Όπως και αν το προτιμάς, ο τραχανάς είναι τέλειος καμβάς για να παίξεις με ό,τι γεύση σκεφτείς, από κοτόπουλο και μανιτάρια μέχρι γαρίδες και σπανάκι. Σήμερα εγώ τον “γειώνω” με το αγαπημένο, κόκκκινο λαχανικό του χειμώνα, το παντζάρι.



Υλικά

Για το τραχανότο:
  • 300 γρ. τραχανάς ξινός
  • 800 γρ. ζωμός λαχανικών, ζεστός
  • 200 γρ. παντζάρι, βρασμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. παρμεζάνας
  • ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
  • 50 γρ. παντζάρι, βρασμένο και κομμένο σε κύβους
  • 8 τοματίνια
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  • Ρίχνουμε μέσα τον ξινό τραχανά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε μια κουταλιά ζωμό (ζεστό) μέσα στο τραχανά, ανακατεύουμε και περιμένουμε να τραβήξει όλη την υγρασία.
  • Προσθέτουμε τα παντζάρια και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σιγά - σιγά με μια κουτάλα τον υπόλοιπο ζωμό. Περιμένουμε κάθε φορά να απορροφήσει την προηγούμενη κουταλιά μέχρι να ρίξουμε την επόμενη.
  • Μόλις τελειώσει όλος ο ζωμός, αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσει.
  • Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και διορθώνουμε αν χρειαστεί.
  • Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με παντζάρι, τοματίνια και φέτα.
Cool Artisan