Γλυκιά και αλμυρή συγχρόνως, αυτή η τάρτα είναι ένα υπέροχο ορεκτικό για κάθε ανοιξιάτικο κάλεσμα.
Υλικά
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 10 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε κυβάκια
- 10 κ.σ. κοφτές βούτυρο
- 10 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
Για τη βάση τυριού
- 400 γρ. τυρί κρέμα
- 1 αυγό
- 4 κ.σ. γιαούρτι
- φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε κυβάκια.
- Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη, βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού οι λιπαρές ουσίες και σοτάρουμε στη δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.
- Μετά το δεκάλεπτο, και όταν έχουν εξατμιστεί τα πολλά υγρά (τα κρεμμύδια βγάζουν πολλά υγρά, τα οποία όμως σταδιακά εξατμίζονται), χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας όλο και πιο συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια αν πάρουν ωραίο χρώμα. Αυτό μπορεί να πάρει 15-20 λεπτά ακόμα.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για τη βάση τυριού
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενοποιημένο μείγμα.
Για το στήσιμο της τάρτας
- Κάνουμε τυφλό ψήσιμο στη βάση της τάρτας.
- Μόλις κρυώσει καλύπτουμε με το μείγμα του τυριού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά στους 180°C.
- Τέλος, βάζουμε από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά.