Τα brownies με γλυκοπατάτα, χουρμάδες, βρώμη, φιστικοβούτυρο και κακάο αποτελούν μια πιο υγιεινή και θρεπτική εναλλακτική των κλασικών γλυκών. Η χρήση φυσικών υλικών προσφέρει πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, κάνοντάς τα ιδανικά για όσους αναζητούν γλυκά με θρεπτική αξία. Η γλυκοπατάτα παρέχει βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και τη διατήρηση της ενέργειας σε σταθερά επίπεδα. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυσικά σάκχαρα, προσφέροντας γλυκύτητα χωρίς την ανάγκη για επεξεργασμένη ζάχαρη. Περιέχουν φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή πέψη, καθώς και σημαντικές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία των μυών.
Η βρώμη αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ιδίως β-γλυκανών, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η βρώμη προσφέρει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας.
Υλικά
- 500 γρ. γλυκοπατάτα βρασμένη (400 γρ. άβραστη)
-
100 γρ φαρίνα βρώμη
-
200 γρ. φιστικοβούτυρο
-
50 γρ κακάο
-
300 γρ χουρμάδες (βασιλικούς)
- 100 γρ. κουβερτούρα (χωρίς ζάχαρη)
- 80 γρ. καρύδι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια και βράζουμε τη γλυκοπατάτα.
- Μόλις βράσει κι ενώ είναι ζεστή τη μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Μεταφέρουμε σε ταψί 20 εκ x 20 εκ. που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
- Προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, τα καρύδια κι ανακατεύουμε καλά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 18 λεπτά στον αέρα.
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε