H σημερινή συνταγή είναι μια διαφορετική εκδοχή της παραδοσιακής σπανακόπιτας με εκλεκτική συγγένεια προς την γαλλική quiche lorraine. Ξύπνησα το πρωί με όρεξη για μια φρέσκια ανοιχτή τάρτα με πλούσια γέμιση και αυγά από πάνω και έτσι κάπως προέκυψε αυτή η συνταγή.
Υλικά
- Ζύμη για μια τάρτα (κάνε κλικ εδώ για να δεις την συνταγή)
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 200 γρ γραβιέρα τριμμένη
- 100 γρ φέτα χοντροσπασμένη
- 2 αυγά
- αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C
- Ανοίγουμε τη ζύμη και την βάζουμε πάνω σε μια ταρτιέρα που έχουμε καλύψει με βούτυρο και αλεύρι.
- Κάνουμε τυφλό ψήσιμο (δηλαδή την ψήνουμε καλυμμένη με ρεβύθια) για 15 λεπτά στους 180°C
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαραίνουμε καλά το σπανάκι.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι
- Προθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε τα τυριά και μειώνουμε τη θερμοκρασία για να σιγομαγειρευτεί το σπανάκι για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια γεμίζουμε την τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
- Τα τελευταία 4 λεπτά προσθέτουμε από πάνω τα ασπράδια από τα αυγά.
- Τα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε από πάνω και τους κρόκους αλλά δεν αφήνουμε να ψηθούν.