search

Πλαστός: Χορτόπιτα χωρίς φύλλο (θεσσαλική πίτα)

Πλαστός, μια από τις πιο εμβληματικές συνταγές της ελληνικής παράδοσης. Η προέλευση της είναι βέβαια η Θεσσαλία και οι παραλλαγές της είναι όσες και οι νοικοκυρές που τη φτιάχνουν στην μακρόχρονη ιστορία της. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι βέβαια το αλεύρι καλαμποκιού στη ζύμη ενώ η γέμιση αλλάζει ανάλογα με τα χόρτα της εποχής.

Δες εδώ το βίντεο:

 

Διάβασε επίσης



Υλικά

Για τη ζύμη
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 380 γρ. σλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 130 γρ. ελαιόλαδο
  • 750 γρ. νερό
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 κτγ. αλάτι
Για τη γέμιση
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 800 γρ. σπανάκι (πλυμμένο, ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι φρέσκα μυρωδικά (άνιθο, δυόσμο)
  • 50 γρ. τραχανά
  • 400 γρ. φέτα, χοντροσπασμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά
  • Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσο, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι κι αφήνουμε να χάσει τον όγκο του.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τραχανά, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε.
  • Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και 500 ml από το νερό
  • Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το σιμιγδάλι και το αλεύρι καλαμποκιού.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Λάδωνουμε καλά ένα αρκετά φαρδύ ταψί για πίτα (στρογγυλό Νο40 ή τα ορθογώνιο ταψί του φούρνου)
  • Απλώνουμε στη βάση τα 2/3 της ζύμης .
  • Προσθέτουμε τη γέμιση από πάνω και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 250 ml στην υπόλοιπη ζύμη κι ανακατεύουμε καλά.
  • Περιχύνοουμε την πίτα με το μείγμα
  • Ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 70 λεπτά.
  • Έπειτα αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε και σερβίρουμε.
Cool Artisan