Πλαστός, μια από τις πιο εμβληματικές συνταγές της ελληνικής παράδοσης. Η προέλευση της είναι βέβαια η Θεσσαλία και οι παραλλαγές της είναι όσες και οι νοικοκυρές που τη φτιάχνουν στην μακρόχρονη ιστορία της. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι βέβαια το αλεύρι καλαμποκιού στη ζύμη ενώ η γέμιση αλλάζει ανάλογα με τα χόρτα της εποχής.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάβασε επίσης
Υλικά
Για τη ζύμη-
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-
380 γρ. σλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
160 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
-
130 γρ. ελαιόλαδο
-
750 γρ. νερό
-
200 γρ. γιαούρτι
-
1 κτγ. αλάτι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 800 γρ. σπανάκι (πλυμμένο, ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι φρέσκα μυρωδικά (άνιθο, δυόσμο)
- 50 γρ. τραχανά
- 400 γρ. φέτα, χοντροσπασμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση- Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά
- Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσο, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
- Προσθέτουμε το σπανάκι κι αφήνουμε να χάσει τον όγκο του.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τραχανά, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και 500 ml από το νερό
- Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το σιμιγδάλι και το αλεύρι καλαμποκιού.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Λάδωνουμε καλά ένα αρκετά φαρδύ ταψί για πίτα (στρογγυλό Νο40 ή τα ορθογώνιο ταψί του φούρνου)
- Απλώνουμε στη βάση τα 2/3 της ζύμης .
- Προσθέτουμε τη γέμιση από πάνω και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 250 ml στην υπόλοιπη ζύμη κι ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνοουμε την πίτα με το μείγμα
- Ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 70 λεπτά.
- Έπειτα αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε και σερβίρουμε.