search

Σοκολατόπιτα με ζύμη φυστικοβούτυρου και γέμιση ganache σοκολάτας

Η σημερινή συνταγή είναι μια εντελώς διαφορετική εκδοχή σοκολατόπιτας. Τη γεύση στη ζύμη δίνει το μαγικό υλικό: φυστικοβούτυρο ενώ όταν την κόβεις κύματα ρευστής σοκολάτας ξεδιπλώνονται πάνω στο πιρούνι σου.

Τo διαφορετικό που τόλμησα αυτή τη φορά είναι να προσθέσω σκόνη κακάο στη γκανάς κάνοντας την έτσι πιο σταθερή!



Υλικά

Για τη ζύμη
  • 55 γρ. μαργαρίνη
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 120 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 1/2 κ.γ. βανίλια
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. γάλα πλήρες
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
Για τη ganache
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36%
  • 100 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση

Για τη ganache
  • Ξεκινάμε με τη ganache σοκολάτας. Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τη σοκολάτα.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση την αφαιρούμε αμέσως από τη φωτιά και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τις σταγόνες σοκολάτας.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το κοσκινισμένο κακάο και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα μέχρι να  ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στη κατάψυξη για 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό πυρέξ.
Για τη ζύμη
  • Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε καλά με σύρμα ή με μίξερ τη λιωμένη μαργαρίνη, τη καστανή και λευκή ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο, τη βανίλια, τα αυγά και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, τα προσθέτουμε στο μείγμα φυστικοβούτυρου και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ρίχουμε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνουμε το μισό.
  • Παίρνουμε τη γκανάς σοκολάτας από τη κατάψυξη και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού παίρνουμε γκανάς και τη πλάθουμε σε μπαλάκια.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γκανάς, δουλεύοντας αρκετά γρήγορα γιατί η σοκολάτα θα λιώσει με τη θερμοκρασία των χεριών μας.
  • Απλώνουμε τις μπάλες γκανάς, ομοιόμορφα, πάνω στη ζύμη και με μια σπάτουλα ή μαρίζ, με γρήγορες κινήσεις καλύπτουμε με τη ζύμη, όσο καλύτερα μπορούμε.
  • Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη και ψήνουμε τη σοκολατόπιτά στο προθερμασμένο στους 180°C για 28-29 λεπτά
  • Αφαιρούμε τη σοκολατόπια από το φούρνο την αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Tip: Προαιρετικά διακοσμούμε με λιωμένη λευκή σοκολάτα
Cool Artisan