search

Σουτζουκάκια ρεβιθιού με Μακεδονικό Ταχίνι

Μια νηστίσιμη εκδοχή που θα λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπάνε τα όσπρια! Ο
συνδυασμός των ρεβιθιών με το Μακεδονικό Ταχίνι έχει πολύ μεγάλη διατροφική
αξία, καθώς αυξάνει το σκορ της πρωτεΐνης, που μας είναι απαραίτητη ειδικά την
περίοδο της Σαρακοστής λόγω νηστείας.
Για τη σάλτσα επιλέγω τοματίνια, και μάλιστα τα τοματίνια σε κλωνάρι γιατί
έχουν πολύ πιο έντονη γεύση αυτή την εποχή. Αν κάνεις τη συνταγή το καλοκαίρι,
μπορείς να τη δοκιμάσεις και με κανονική τομάτα μιας και θα είναι στην εποχή της.
Φτιάχνω τη σάλτσα στον φούρνο για πιο έντονη γεύση ψητού και στο τελευταίο ψήσιμο
την «παντρεύω» με τα σουτσουκάκια ρεβιθιού.
Tip 1: Αν το μείγμα δεν στέκεται όταν το πλάθεις, προσθέτεις λίγη παραπάνω τριμμένη
φρυγανιά.
Τip 2: Στο σερβίρισμα γαρνίρω πάντα με λίγο Μακεδονικό Ταχίνι, καθώς ταιριάζει τέλεια
με τη γεύση της ψητής σάλτσας τομάτας.

Ακολούθησε με στο instagram.com/gabnikolaidis και δες την εκτέλεση αυτής της συνταγής σε βίντεο βήμα βήμα στα highlights μου. Κάθε μέρα ανεβαίνει σε βίντεο και μια καινούρια συνταγή.



Υλικά

  • 600 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 200 γρ. φριγανιά τριμμένη
  • 2 κουταλιές τηςσούπας Μακεδονικό Ταχίνι
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο (προαιρετικά)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μπούκοβο (προεραιτικά)
  • 1 κ.τ.σ. κύμινο
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
  • 1 κιλό τοματίνια
  • 1 κ.τ.γ. χοντρό αλάτι
  • 1 λεμόνι (μόνο ξύσμα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)

Εκτέλεση

  • Επιλέγουμε αποφλοιωμένα ρεβίθια και τα βάζουμε αποβραδίς σε κρύο νερό.
  • Το επόμενο πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει.
  • Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα σουρώνουμε.
  • Γεμίζουμε την κατσαρόλα με βραστό νερό (από βραστήρα ή από μια κατσαρόλα που βράζει παράλληλα).
  • Επαναφέρουμε τα ρεβίθια στο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε και αν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε. Διαφορετικά, τα βράζουμε μέχρι να είναι μαλακά
  • Περνάμε τα καρότα και το κρεμμύδι από τον τρίφτη.
  • Βάζουμε στον κάδο του blender όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Με ένα κουτάλι βγάζουμε κουταλιές από το μείγμα και σχηματίζουμε τα σουτζουκάκια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  • Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι.
  • Περνάμε όλα τα σουτζουκάκια από το τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο καλυμμένο με χαρτί κουζίνας.
Για τη σάλτσα
  • Πλένουμε καλά τα τοματίνια και τα κόβουμε στη μέση.
  • Βάζουμε το λάδι σε ένα φαρδύ ταψί, προσθέτουμε από πάνω όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε.
  • Ψήνουμε στους 220°C για 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε και τα σουτζουκάκια μέσα στο ταψί, ανακατεύουμε ελαφρώς με τη σάλτσα και ψήνουμε στους 180°C για άλλα 15 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε γαρνίροντας με Μακεδονικό Ταχίνι.
Cool Artisan