search

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

_MG_2748Πρόσφατα ανέβασα ένα ποστ στο stories του instagram (τσέκαρε εδώ) ρωτώντας σχετικά με τις συνταγές που θέλετε να φτιάξω και να ανεβάσω! Κάπου εκεί λοιπόν κατάλαβα ότι είμαστε πολλοί εμείς που φτιάξουμε ξανά και ξανά τις παραδοσιακές συνταγές της Ελληνίδας μάνας και πάντα ψάχνουμε τρόπο για να τις τελειοποιήσουμε! Έτσι λοιπόν, η Ελένη μου ζήτησε να τις δώσω τη συνταγή μου για μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο! Έχω πάρει αυτή τη συνταγή κι εγώ με τη σειρά μου από τη δίκη μου μαμά και την έχω παραλάξει λίγο (ε γιατί δεν είχαμε γλυκοπατάτες στη Μυτιλήνη).

Ένα μεγάλο ποσοστό όλων μας έχει αλλάξει το ψωμί που παραδοσιακά βάζουμε στα μπιφτέκια με βρώμη! Κι εγώ το κάνω αυτό και υπάρχει κόλπο για να μην καταλαβαίνεις διαφορά! Θα την περάσεις από το blender να την κανεις αλεύρι βρώμης και να της δώσεις τη υφή της γαλέτας.

Το μυστικό για να γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια είναι στα λαχανικά! Το τριμμένο κολοκύθι και η πατάτα κάνουν θαύματα στο μπιφτέκι!

Το μυστικό για να τους δώσεις έξτρα γεύση είναι να τους βάλεις ένα μικρό κομμάτι βούτυρο – πάνω σε κάθε μπιφτέκι – ενώ ψήνονται!

Ακόμα ένα μυστικό είναι το λίπος στο κρέας! Το 100% άπαχο κρέας θα σου δώσει σκληρά μπιφτέκια χωρίς πλούσια γεύση. 

 



Υλικά

Για τα μπιφτέκια:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη σε μικρά καρέ
  • 1/2 πατάτα τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλ. φρυγανιά ή βρώμη
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 2 - 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • λίγος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • αλάτι και πιπέρι
Για τις πατάτες:
  • 1 ½ κιλό πατάτες
  • 1 γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους
  • 2 ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο (ή ένα κύβο)
  • χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα λαχανικά, τον μαϊντανό το δυόσμο και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τις πατάτες.
  • Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και προσθέτουμε την ντομάτα, το σπιτικό ζωμό, το χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε στο φούρνου στους 180C.
  • Μετά από 30 λεπτά προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα κομμένη σε κυβους και αραδιάζουμε από πάνω τα μπιφτέκια.
  • Ψήνουμε για ακόμη 40 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμα τα μπιφτέκια
Cool Artisan