ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΛΑΟΥΝΕΣ

Μια (πασχαλινή) λιχουδιά που μας έρχεται από την Κύπρο, μια παραδοσιακή τυρόπιτα που ανήκει στο πάνθεον της καλής τυρόπιτας – και αυτό το λέω εγώ, που έχω φτιάξει πολλές. Η ζύμη είναι όχι μόνο υπέροχη, αλλά και εύκολη να τη φτιάξεις, ενώ η τυρένια γέμιση συνδυάζει γλυκές σταφίδες με φρέσκο δυόσμο.

Διάβασε επίσης:

Συστατικα

Για τη ζύμη
  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μαγιά ξερή
  • 400 ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
  • 400 γρ. γραβιέρα γλυκιά
  • 300 γρ. χαλούμι τριμμένο
  • 1 κ.γ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. σταφίδες
  • 3 αβγά
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Οδηγιες

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με το νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε να σταθεί για ένα λεπτό.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο μέχρι να έχουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη.
  • Την αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, σκεπασμένη με μία πετσέτα για να ξεκουραστεί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη χωρίζουμε στα τρία.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών.
  • Κόβουμε σε τετράγωνα με διαστάσεις 20x20 εκ.
  • Γεμίζουμε τα τετράγωνα με γέμιση στο κέντρο.
  • Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα, χωρίς να καπακώσουμε όλη τη γέμιση.
  • Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με τον ίδιο τρόπο.
  • Με ένα πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *