search

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΠΛΑΤΟ ΤΥΡΙΩΝ – ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

Λατρεύω τα καλέσματα που γίνονται για κρασί και τυριά. Χωρίς μαγειρικό στρες και χωρίς πολλές ώρες στην κουζίνα! Ένα ωραίο κρασί και μια πλούσια ποικιλία αρκούν για να στήσεις μια υπέροχη βραδιά γύρω από το τραπέζι! Ειδικά τώρα τις γιορτές!

Για εμένα δεν υπάρχει ποικιλία που να μην συνδυάζει τυριά και αλλαντικά. Δίνω το βάρος στα τυριά γιατί τα αγαπώ λίγο παραπάνω και συμπληρώνω με κρακεράκια, αποξηραμένα φρούτα και μια ωραία μαρμελάδα (γλυκιά ή αλμυρή).

Tip No1: Ελληνική Καταγωγή

Έχουμε τόσα πολλά και τόσο υπέροχα τυριά στην Ελλάδα που πραγματικά αρκούν για να στήσεις ένα άκρως πλούσιο σε ποικιλία πλατό. Από ένα ανθότυρο μέχρι ένα καπνιστό μετσοβόνε και από μια γραβιέρα Αμφιλοχίας μέχρι ένα πρόβειο Κεφαλοτύρι Ίου έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για τους καλεσμένους σου. Παίξε με μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα για να καλύψεις κάθε γούστο.

Tip No2: Το στήσιμο

Πρόσεξε να είναι διαχωρισμένα (νοητά) και να μην ακουμπάνε το ένα με το άλλο. Τα κενά που προκύπτους ειναι ιδανικά για αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες) ή ακόμα για καρύδια και σταφύλια. Τα σκληρά τυριά είναι καλό να τα βγάλεις από το ψυγείο μια ώρα πριν από το σερβίρισμα για να δώσουν το 100% της γεύσης τους ενώ τα μαλακά, όπως το ανθότυρο ή το κατίκι, τα βγάζεις την τελευταία στιγμή για να μην αποκτήσουν την χαρακτηριστική ξινή γεύση που αποκτούν όταν μείνουν έξω.

Tip No3: Αποθήκευση και οικονομία

Από τη στιγμή που θα αγοράσεις τα τυριά σου, τα αποθηκεύεις στο ψυγείο σε ξεχωριστές σακούλες ή φαγητοδοχεία για να μην μπλεχτούν οι μυρωδιές τους. Τα τυρία που θα περισσέψουν μπορούν να τριφτούν όλα μαζί και να γίνουν μια πολύ καλή αφορμή για μια pasta με σάλτσα τυριών. Το μόνο που έχεις να κάνεις – την επόμενη μέρα – είναι να τα λιώσεις με λίγη κρέμα γάλακτος σε ένα αντικολλητικό σκεύος και να τα σερβίρεις πάνω από ζεστές χυλοπίτες ή λιγκουίνι.

Εγώ Χρησιμοποίησα:

  • Τυρί με σκόρδο και Πάπρικα
  • Γραβιέρα Αμφιλοχίας
  • Κεφαλοτύρι Πρόβειο Ίου
  • Μετσοβόνε
  • Τσένταρ ωρίμανσης
  • Σαλάμι Λευκάδος
  • Ζαμπόν μπούτι ψητό με πιπέρι
  • Μουστάρδα με μέλι
  • Paste από τοματίνια Σαντορίνης


Cool Artisan