search

Θαλασσάκι στην Τήνο: Η Αντωνία διδάσκει τις σημαίνει local gourmet

DSC_0657

Με το που πατήσεις το πόδι σου στην Τήνο και αρχίσεις τις κουβέντες για το φαγητό, όλοι σου μιλάνε για την Αντωνία. Προσπάθησα πέρσι να καθίσω σε ένα από τα τραπέζια που έχει στήσει και ζωραφίσει στο χέρι στο υπέροχο “Θαλασσάκι” δίπλα στην ακροθαλασσιά στον όρμο κάτω από τα Υστέρνια αλλά δεν τα κατάφερα. Φέτος λοιπόν, είχα ανοιχτούς λογαριασμούς που έπρεπε να ξεμπερδέψω. Ο Άρης Τάτσης μαζί με τη γυναίκα του Αντωνία Ζάρπα πήραν την απόφαση να μη ζήσουν στην Αθήνα, κι έτσι κάπως έστησαν πάνω στο κύμα ένα εστιατόριο που βάζει κάτω τα καλύτερα ψαρομάγαζα της Αθήνας.

Φέτος λοιπόν βρέθηκα να δοκιμάζω το διάσημο μενού τους. Η ρεγγοσαλάτα και η ταραμοσαλάτα με μαύρο μελάνι σουπιάς είναι δύο πιάτα που ταξιδεύουν τη φήμη της Αντωνίας στους απανταχού foodies.Το καλοκαίροι άλλωστε έιναι πολλοί οι σκαφάτοι που πετάγονται από τη Μύκονο για να καθίσουν στα τραπέζια της. Για το λόγο αυτό είναι πάντα απαραίτητο να έχεις κάνει κράτηση.

Υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις που με μάγεψαν στο μενού αλλά και στην παρουσίαση των πιάτων. Το πιο συγκλονιστικό σημείο ήταν τα μικρά ροζ λουλούδια που διακοσμούν μερικά από τα πιάτα. Συνήθως δεν βλέπω με καλό μάτι τα φαγώσιμα “λουλούδια” που έχουν μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα. Βλέποντας όμως τα λουλούδια αυτά κατάλαβα από το χρώμα και το σχήμα τους ότι είχαν κάτι παραπάνω να προσφέρουν στο πιάτο. Δοκιμάζω κατευθείαν τα μικρά ροζ λουλούδια και νιώθω μια γλυκιά γεύση σκόρδου να εκρύγνειται μέσα στον ουρανίσκο μου. Με όλο το θάρρος πήρα το λουλούδι και πήγα στην κουζίνα να μάθω τι είναι! Εκεί λοιπόν έμαθα ότι πρόκειται για τους ανθούς από το σχοινόπρασο που καλιεργούν στον κήπο τους λίγα μέτρα πίσω από την κουζίνα. Μπορεί εμείς να κόβουμε το σχοινόπρασο σε μικρά στικς και να το βάζουμε ως διασκοσμητικό πάνω από το ριζότο… η Αντωνία όμως αξιοποιεί όλο το φυτό δίνοντας γεύση και υπέροχο ροζ χρώμα!

Πίσω από το “Θαλασσάκι” λίγα μονο μέτρα από τη θάλασσα έχει στηθεί ένα βασιλικό μποστάνι πάνω σε χώμα και άμμο.

Από το μενού αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις:

Βελούδινη ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς (9.00 ευρώ) Είναι ένα πιάτο που έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν πολλοί σεφ αλλά κανείς δεν έχει καταφέρει να πιάσει τη δεξιοτεχνία της Αντωνίας. Ενθουσιάζεσαι από το χρώμα, την αγαπάς από την υφή, εθίζεσαι από τη γεύση.

DSC_0658

Η μαγική ρεγγοσαλάτα (9.00 ευρώ) παντρεύει την ρέγγα με την κάπαρη και το κρεμμύδι.

DSC_0698

Αν αγαπάς τα τυριά όπως κι εγώ θα ξετρελαθείς με την ποικιλία και τον τρόπο που παρουσιάζονται. Τα τυριά απασχολούν από μόνα τους μια ολόκληρη σελίδα στο μενού και συνδυάζονται με γεύσεις όπως παπαρουνόσπορος, πέστο ρόκας, φυστίκι αιγίνης και περιμέζι. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε τηνιακό βολάκι, κοπανιστή, γραβιέρα Τήνου, μαλαθούνι και πολλά άλλα. Εγώ δοκίμασα κόκκινο τυρί με κάππαρη και λιαστή ντομάτα.

DSC_0662

Οι σαλάτες στο Θαλασσάκι δεν είναι σαλάτες που έχεις ξαναφάει. Όχι μόνο χάρη στις πρωτότυπες συνταγές αλλά και γιατί τα υλικά έχουν πραγματική αυθεντική γεύση. Η ντομάτα που θα φας στο Θαλασσάκι είναι από τις πιο ωραίες ντομάτες που έχεις φάει. Αξίζει να δοκιμάσεις τα “Μυρωδάτα Κολοκυθάκια” μαραμένα σε ελαιόλαδο με ματζουράνα, λουίζα και ξύσμα λεμονιού (12.00 ευρώ) και τη σαλάτα Θαλασσάκι με τομάτες, κολοκυθάκι φρέσκο, τομάτες λιαστές, σκόρδο, βασιλικό, γραβιέρα Τήνου και ελαιόλαδο (12.00 ευρώ).

DSC_0673
Το χταπόδι τηγανητό με ζαφορένια μαγιονέζα και κάπαρη (16.00 ευρώ) είναι από τα πιο ωραία μεζεδάκια του Αιγαίου.

DSC_0664

INFO:

Διεύθυνση Όρμος Υστερνίων, Τήνος

Τηλέφωνο: 22830 31366



Cool Artisan