Το θέμα του κοτόπουλου και αν θα πρέπει να το πλένουμε πριν το μαγειρέψουμε μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Τελικά ποια είναι η σωστή απάντηση; και τι κινδύνους κρύβει;
Την απάντηση για αυτό το θέμα κλήθηκαν να δώσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Drexel.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Drexel ανέπτυξαν μια καμπάνια για να αλλάξουν την λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει, με τίτλο «Σταμάτα να πλένεις το κοτόπουλο». Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Jennifer Quinlan, οι άνθρωποι έχουν την λανθασμένη ιδέα πως με το να πλένουν το κοτόπουλο, το κάνουν πιο καθαρό.
Η πραγματικότητα είναι όμως πως το κοτόπουλο που αγοράζεις στο μάρκετ ή το κρεοπωλείο έχει έτσι κι αλλιώς σαλμονέλα ή καμπυλοβακτηρίδια, τα οποία δεν θα φύγουν είτε πλύνεις με ζεστό ή με κρύο νερό το κοτόπουλο.
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τα βακτήρια είναι μα μαγειρέψεις καλά και μέχρι το εσωτερικό του το κοτόπουλο και αν πρέπει να το μαγειρέψεις ολόκληρο, να εφοδιαστείς με θερμόμετρο του οποίου η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσεις τους 75 βαθμούς κελσίου σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.
Μάλιστα το πλύσιμο του κοτόπουλου κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο: τη διασπορά των βακτηρίων σε όλο το νεροχύτη. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μεταφερθούν σε πιάτα, λαχανικά ή ό,τι άλλο βρίσκεται στον πάγκο της κουζίνας.
Όπως κι αν το προτιμάς, βραστό, ψητό, τηγανητό, το κοτόπουλο πρέπει να βρεθεί σε υψηλή θερμοκρασία για να σκοτωθούν όλα τα κακά βακτήρια.
«Αν τα βακτήρια ήταν ορατά με γυμνό μάτι, θα έβλεπες ότι όσο κι αν πλύνεις το κοτόπουλο, όσο κι αν το σκουπίσεις με πετσέτα, τα μικρόβια θα μείνουν εκεί».
Στόχος της έρευνας είναι να μάθουν οι άνθρωποι τους σωστούς τρόπους διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων.
Για όσους θέλουν να πάρουν έξτρα μέτρα προστασίας πριν το μαγείρεμα του κοτόπουλο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων προτείνει να σκουπίζεις το κοτόπουλο με χαρτοπετσέτα.
Πηγή: shape.gr