Πέρασα τους τελευταίους 2 μήνες να σκέφτομαι ότι πρέπει να κάνω σεμινάριο sushi και να βελτιώσω τις γνώσεις μου σε όλη την ασιατική κουζίνα. Και ξαφνικά (το nlp δουλεύει και) χτυπά το τηλέφωνο για να με καλέσουν σε μάθημα sushi στο top asian deli της πόλης, στο Wok Shop. Όσοι κινείστε στα βόρεια, το ξέρετε γιατί είναι το απόλυτο “can’t miss it” super market απέναντι από το Θανόπουλο της Νέας Ερυθραίας. Εκεί άλλωστε καταφεύγουν όλοι όσοι επιχειρούν κατ’ οίκον sushi nights.
Εκτός όμως από super market, το Wok Shop λειτουργεί και ως χώρος σεμιναρίων. Αν κάνεις like στο Facebook page μπορείς να μάθεις τις ημέρες και τις ώρες που γίνονται τα δωρεάν σεμινάρια ή αν θες μπορείς να κανονίσεις το δικό σου γκρουπ 3-5 ατόμων. Η δασκάλα μου, ήταν από τις πιο cool/γλυκές δασκάλες που θα μπορούσα να έχω. Από εκείνες που σε παρακινούν να αυτοσχεδιάσεις και δεν έχουν πρόβλημα να σε βάλουν από νωρίς στο παιχνίδι.
Το μάθημα ξεκίνησε με μια εισαγωγή στα προϊόντα που χρειάζεσαι να ξέρεις/έχεις στην κουζίνα σου. Ακόμα κι αν νομίζεις ότι είσαι αρκετά εξοικειωμένος με την panasian κουλτούρα θα ανακαλύψεις νέες γεύσεις που δεν είχες φανταστεί ότι υπάρχουν. Για μένα η στιγμή της αποκάλυψης ήρθε όταν δοκίμασα την barbecue sauce από χέλι! Στο άκουσμα σηκώνεις το φρύδι… αλλά όταν την δοκιμάσεις καταλαβαίνεις τι έχανες τόσο καιρό…
Και αφού μάθεις τα υλικά (και πίστεψε με στο Wok Shop έχει πολλά) ακολουθούν οι συνταγές. Θα χρειαστείς αρκετή εξοικείωση για να μάθεις να διαχειρίζεσαι όλες τις πρώτες ύλες. Το μυστικό στο sushi είναι να πετύχεις σωστά το ρύζι (δεν πρέπει να το ανακατέψεις καθόλου την ώρα που βράζει, ακριβώς το αντίθετο από ότι κάνουμε με το ριζότο δηλαδή) και βέβαια να παίξεις με τους συνδυασμούς στο filling που μπορεί να είναι γαρίδα, σολομός, αβοκάντο, αγγούρι, χέλι, μάνγκο ή ό,τι άλλο θες.
Συνταγή για Sushi Rice
-Για 1 κούπα ρύζι χρειαζόμαστε μιάμιση κούπα νερό
-Ξεπλένουμε καλά το ρύζι 2-3 φορές
-Βάζουμε το νερό και το ρύζι στην κατσαρόλα
-Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό.
-Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι.
-Σε 2-3 λεπτά το ρύζι είναι έτοιμο.
-Αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για λίγο.
-Αν χρησιμοποιήσουμε ρυζιέρα ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Seasoning για το ρύζι
Υλικά
- 100g αναπλήρωμα ξιδιού (Rice Vinegar 355 ml Mitsukan)
- 2 κουτ.σούπας κρασί μαγειρικής μίριν (Μirin Kotterin Sweet 296ml Kikkoman)
- 3 κουτ.σούπας καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ.γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι.Αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Το seasoning είναι έτοιμο.
Η ποσότητα αυτού του seasoning είναι για 4-6 κούπες έτοιμο ρύζι.
Εφόσον έχουμε βράσει το ρύζι και ετοιμάσει το seasoning βάζουμε το ρύζι ζεστό σε ένα μπόλ, ρίχνουμε το seasoning και ανακατεύουμε καλά.
P.S.1 Εντάξει, στο Wok Shop θα βρεις και έτοιμο seasoning (Sushi vinegar 355ml Mitsukan)
P.S.2 Για όσους δεν μένουν Αθήνα υπάρχει και το www.wokshop.gr από όπου μπορείς να παραγγείλεις on line όλες τις ψαγμένες panasian λιχουδιές.
P.S.3 Τσέκαρε και το πάγκο με τα κατεψυγμένα γιατί υπάρχουν πάντα οι βραδιές που γυρνάς κομμάτια από τη δουλειά.
INFO:
WOK SHOP: Λεωφ Ελαιών 35, Νέα Κηφισιά τηλ. 210 6206008
Recipes
Sushi Rice
– For 1 cupof rice you will need 1/2 cup of water
– Rinse thoroughly the rice for 2-3 times
– Put water and rice in pot
– Cook on high heat without a lid until most of water is absorbed.
– Reduce the heat and put on the lid.
– In 2-3 minutes, rice will be ready.
– Leave the rice covered for awhile.
Seasoning for rice
Ingredients
100 ml Rice Vinegar Mitsukan
2 cups mirin cooking wine ( Mirin Kotterin Sweet 296ml Kikkoman)
3 tsp brown sugar
1 tsp salt
Directions
Put all ingredients in a saucepan and stir until sugar and salt dissolve. Let to boil . Seasoning is ready.
The amount of this seasoning is about 6.4 cups ready rice.