O ενθουσιασμός μου ξεκίνησε από τα πρώτα λεπτά που επιβιβάστηκα στο αεροπλάνο. Η Χαλκιδική είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας ενώ το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να διευρύνω τους γαστριμαργικούς μου ορίζοντες δοκιμάζοντας “ιδέες” από chef που ήρθαν στην Ελλάδα από όλες τις γωνιές της γης για να μας ταξιδέψουν μέσα από τα πιάτα τους. Φτάνοντας στη Σάνη συνειδητοποίησα πως ο τόπος αυτός λούζεται από ένα φως μαγικό, ένα φως που σε γεμίζει χαρά. Η λευκή άμμος, τα πανύψηλα πεύκα και τα γαλάζια νερά δημιουργούν ένα τροπικό τοπίο που χαλαρώνει το νου.
Η φετινή θεματική του 2014 Sani Gourmet Festival by Heineken μας καλούσε σε ένα ταξίδι αρωμάτων, γεύσεων και δημιουργικών ιδέων που ακολούθησε το δρόμο του μεταξιού από το Πεκίνο μέχρι τη Ρώμη. Με φόντο το ανυπέρβλυτο τυρκουάζ του Αιγαίου οι chef φώτισαν με τα μενού τους τις πτυχές της γαστρονομικής διαδρομής που χαράχτηκε μέσα στους αιώνες πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού, ξεκινώντας από την Κίνα και συνεχίζοντας μέσω Ινδίας, Ιράν και Τουρκίας για να καταλήξει στην Ελλάδα και τέλος στην Ιταλία.
Η ερώτηση είναι μια: Ποια ήταν η επίδραση της Ασίας στην Ευρώπη; Πώς εξελίχθηκε το ρύζι, για παράδειγμα, μέσα από τις συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας; Πώς τα ζυμαρικά και η σόγια ρίζωσαν στην γαστρονομική κουλτούρα κάθε χώρας; Πόσο διαφορετικοί και πόσο ίδιοι είναι οι τρόποι που χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά στη Δύση και στην Ανατολή; Όλες αυτές οι ερωτήσεις ηταν η βάση για ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στους καλεσμένους chef του 2014 Sani Gourmet Festival by Heineken.
Mεταξύ των σεφ που συμμετείχαν φέτος στο Sani Gourmet ξεχώρισε ο Jereme Leung, «Σεφ της Χρονιάς» από τον οδηγό Τime Οut του Πεκίνου, ο RiccardoDi Giacinto με 1 αστέρι Michelin από τη Ρώμη, ο Andrea Fusco, επίσης από τη Ρώμη με 1 Michelin επί τέσσερα συνεχή έτη (2011-2014), o οποίος μάλιστα έχει μαγειρέψει και για την Frida Giannini ενώ από την γειτονική Τουρκία,ήρθε ο Ugur Alparlan, αυθεντία στην Οθωμανική κουζίνα. Φυσικά δεν έλειπε από το εστιατόριο “Ντομάτα” ο ‘’αλχημιστή’’ των γεύσεων, Χρύσανθος Καραμολέγκος.
Μια από τις πιο ωραίες στιγμές ήταν φυσικά το πάρτι έναρξης του φεστιβάλ που έγινε στο εστιατόριο See you Up δίπλα στη θάλασσα. Οι chef έστησαν τις κουζίνες τους γύρω από τη μαρίνα δημιουργώντας ένα πρωτότυπο street food party. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο φεστιβάλ είχει η μπύρα Heineken, που συνδυάστηκε υπέροχα με τις δημιουργικές προτάσεις των chef.
Εδώ είμαι με την Ελένη Στρατάκη, διευθύντρια οργάνωσης και παραγωγής του φεστιβάλ.Με την Γεωργία Δώδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του φεστιβάλ
H Manju Malhi εξελίχθηκε στην πιο αγαπημένη chef του φεστιβάλ, χάρη στα πιάτα αλλά και στο χαρακτήρα της.
Και μερικά από τα αγαπημένα μου πιάτα:
Σπαγγέτι Cacio e Pepe από τον Andrea Fusco
Μίνι σουβλάκια γαρίδας σε φύλλο κρούστας με μους μοτσαρέλας από τον Andrea Fusco
Σιτσιλιάνικο κανόλο από τον Andrea Fusco