Είναι η πιο νόστιμη εναλλακτική πατάτας στο φούρνο που έχεις ποτέ δοκιμάσει! Μπορείς να την κάνεις και light με ένα βούτυρο χαμηλό σε λιπαρά και πλούσια μυρωδικά αλλά μπορείς να την κάνεις και… κόλαση με λιωμένο τσένταρ και μπέικον! Εδώ θα σου δείξω τη βασική συνταγή (και αμαρτία ουκ έχω).
Υλικά
3 πατάτες
4 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. βουτυρο
Ελαιόλαδο
5 κλαράκια φρέσκο δντρολίβανο
5 κλαράκια δυόσμο
Χοντρό αλατι
Φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες με ένα σφουγγάρι αλλά δεν τις ξεφλουδίζουμε. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε απορυπαντικό και δει πιάτων για τις πατάτες. Μόνο νερό. Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Όσο πιο λεπτές είναι τόσο καλύτερα. Δεν κόβουμε μέχρι κάτω αλλά αφήνουμε το κάτω μέρος για να είναι οι φέτες ενωμένες. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα λαδωμένο ταψί.
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το λεπτοκομμένο σκόρδο στο λάδι. Μόλις τσιγαριστεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο για να λιώσει. Προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε τις πατάτες και προσέχουμε να πάει παντού ανάμεσα στις φέτες.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα βάζουμε μέσα στις φέτες. Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 230°C για 45 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα.
Tip: Αν θέλεις να δώσεις έξτρα γεύση φτιάξε ένα μείγμα με 100 γρ τριμμένη φρυγανιά, 100 γρ παρμεζάνα, 100 γρ τσένταρ και 100 γρ μπέικον και κάλυψε τις πατάτες τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος.