Η παραδοσιακή σπανακόπιτα διασταυρώθηκε με τη homemade πίτσα και έγινε σπανακόπιτσα.
Originally Published: provocateur.gr
Υλικά
Για την πίτσα- 1 κιλό αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
- 7 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. αλάτι
- 8 γρ. ξερή μαγιά
- 80 ml ελαιόλαδο
- 600 ml χλιαρό νερό
- Σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα τριμμένη
- 1 κιλό σπανάκι
- 3 πράσα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 5 ψιλά φρέσκα κρεμμύδια
- φρέσκα μυρωδικά (άνιθο, δυόσμο, βασιλικό)
- 2 αβγά
- 350 γρ. φέτα (χοντροσπασμένη)
- 200 γρ. λαδοτύρι μυτιλήνης (περασμένο στον τρίφτη)
- ελαιόλαδο
- αλάτι / φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λουκάνικο με γέμιση πράσο
Εκτέλεση
Για την πίτσα- Στο μίξερ ή με το χέρι, ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης, αφού πρώτα διαλύσουμε χωριστά τη μαγιά σε μερικές κουταλιές χλιαρό νερό. Κάνουμε μια μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν. H πίτσα θέλει λίγο ψήσιμο σε πολύ καυτό φούρνο. Για να ενισχύσουμε τη θερμοκρασία, μπορούμε να αφήσουμε το ταψί να κάψει καλά πριν βάλουμε την πίτσα.
- Μόλις ανοίξουμε την πίτσα βάζουμε πάνω τη σάλτσα ντομάτας και το τυρί και ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Πλένουμε τα χόρτα. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια.
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμετο σπανάκι και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά.
- Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Δεν θέλουμε να εξαφανιστεί η φέτα.
- Απλώνουμε τη γέμιση σπανάκι πάνω στην πίτσα που έχουμε μισοψήσει. Βάζουμε ροδέλες από λουκάνικο και επιστρέφουμε την πίτσα στο φούρνο για ακόμα 5 λεπτά.