H κολοκύθα μας δίνει την πιο γλυκιά της γεύση αυτή την περίοδο! Η κολοκύθα για εμένα είναι το πεπόνι του χειμώνα και αυτό το λέω γιατί όταν την κόβεις στην κουζίνα μοσχομυρίζει ολο το σπίτι. Είναι ένα λαχανικό που μπαίνει σε χίλιες δύο παρασκευές. Παραδοσιακά στην Ελλάδα τη βάζουμε σε γλυκιές πίτες, συνήθως με ρύζι αλλά μπορείς να τη βάλεις και σε αλμυρές παρασκευές. Ταιριαζει τέλεια με ελληνικά τυριά όπως η φέτα και το Μανούρι και βέβαια είναι η βάση για την πιο αγαπημένη σούπα του φθινοπωρου.
Εγώ της δίνω ένα πιο μοντέρνο ύφος φτιάχνοντας ένα βελούδινο σοκολατένιο brownies με κρέμα κολοκύθας.
Υλικά
Για το μίγμα σοκολάτας- 225 γρ. σοκολάτα
- 170 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κακάο
-
300 γρ κολοκύθα, καθαρισμένη κομμένη σε κύβους
-
20 ml ηλιέλαιο
-
80 γρ μαύρη ζάχαρη
-
3 αυγά
-
1 κτγ κανέλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Κόβουμε τη σοκολάτα σε μεγάλα κομμάτια.
- Λιώνουμε τη μισή ποσότητα από τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και κρατάμε την άλλη μισή στην άκρη για να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ξανοίξει το χρώμα του.
- Ενσωματώνουμε με έναν αβγοδάρτη τη λιωμένη σοκολάτα (προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστή για να μη μαγειρευτούν τα αβγά) και στη συνέχεια κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα το αλεύρι, το κακάο και λίγο αλάτι.
- Διπλώνουμε με μια μαρίζ για να ενσωματώσουμε τα στέρεα υλικά, προσέχοντας να μην το παρακάνουμε στο ανακάτεμα έτσι ώστε να μην αποκτήσει το brownies υφή κέικ.
- Διπλώνουμε στο μείγμα τα κομμάτια σοκολάτας.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με την κολοκύθα.
- Τοποθετούμε τα κυβάκια κολολύθας σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 °C.
- Θέλουμε στο τέλος να είναι μαλακά, αλλά να μην έχουν καεί στις άκρες.
- Μεταφέρουμε την ψημμένη κολοκύθα στο blender και τη χτυπάμε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνει πουρέ.
-
Μεταφέρουμε τη σοκολατένια ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα ή ταψί.
-
Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή με ένα κουτάλι τοποθετούμε τη γλυκιά κολοκύθα μέσα στο μείγμα της σοκολάτας.
-
Μπορούμε να βάλουμε τυχαία σε μερικά σημεία ή να βάλουμε κυκλικά μέσα στο ταψί.
-
Ψήνουμε για 18-20 λεπτά -ανάλογα με το πόσο μαστιχωτό θέλουμε να είναι το brownies μας- και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν σερβίρουμε.