Ένα πεντανόστιμο κέικ που ψήνεται πάνω από καραμελωμένο ανανά.
Υλικά
- 200 γρ. υγρή μαύρη ζάχαρη
- 200 γρ. ροδέλες ανανά, από κονσέρβα σε φυσικό χυμό
- 250 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ, μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 60 γρ. τυρί κρέμα
- 60 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 110 γρ. λευκή ζάχαρη
- 60 γρ. υγρή μαύρη ζάχαρη
- 1 αυγό
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 γραμ. γιαούρτι
- 2 ασπράδια από μεγάλα αυγά
Εκτέλεση
Για τη βάση:- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 °C.
- Πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη τη βάση ενός ταψιού για κέικ. Στραγγίζουμε τον ανανά και τοποθετούμε τις ροδέλες ομοιόμορφα στην φόρμα έτσι ώστε να αγγίζουν η μία την άλλη.
- Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ.
- Χρησιμοποιώντας το μίξερ xτυπάμε το τυρί κρέμα, τη μαργαρίνη με βούτυρο και τη λευκή και την μαύρη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και αναμειγνύουμε για 2 ακόμα λεπτά, «ξύνοντας» παράλληλα τα πλάγια της λεκάνης του μίξερ.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το γάλα με το γιαούρτι και κοσκινίζουμε ένα τρίτο του μείγματος από το αλεύρι. Ανακατεύουμε διπλώνοντας με μια σπάτουλα.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι αναμειγνύοτας σε 2 δόσεις.
- Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο και να έχουνε σφικτές κορυφές.
- Διπλώνουμε τα ασπράδια μέσα στο μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τον ανανά προσέχοντάς να μην κουνήσουμε τα κομμάτια.
- Ψήνουμε για 35 λεπτά και έπειτα αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα προσεκτικά ώστε να μην κουνηθούν τα κομμάτια του ανανά.