Τα 5 μυστικά της τέλειας πορτοκαλόπιτας
- Όλα τα υλικά -ειδικά τα αβγά και το γιαούρτι- πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το φύλλο κρούστας πρέπει να έχει στεγνώσει καλά.
- Δουλεύουμε πολύ προσεχτικά με δύο πιρούνια το ανακατεμένο μείγμα, ώστε να μην υπάρχουν κολλημένα φύλλα μεταξύ τους. Τα κολλημένα φύλλα θα δημιουργήσουν μια ενιαία μορφή μάζας.
- Όταν σιροπιάζουμε, η πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι καυτή και το σιρόπι κρύο. Για να πιεί όλο το σιρόπι, πρέπει να το ρίχνουμε λίγο-λίγο, σταδιακά. Περιμένουμε να απορροφήσει και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο.
- Ποτέ δεν κόβουμε σε κομμάτια αν δεν έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Διάβασε επίσης
Υλικά
Για το σιρόπι- 600 γρ ζάχαρη
- ½ λίτρου νερό
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
- 450 γρ φύλλο κρούστας
- 250 ml ηλιέλαιο
- 250 γρ ζάχαρη (μπορείς και μαύρη αν θες)
- 1 κτ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 150 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
- 5 αβγά χτυπημένα
- 500 γρ γιαούρτι
- 200 ml ξινόγαλα (ή κρέμα γάλακτος)
- 20 γρ baking powder
Εκτέλεση
Για το σιρόπι- Ξεκινάμε πάντα από το σιρόπι – ακόμα καλύτερα, το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη ημέρα για να έχει κρυώσει καλά!
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
- Χρησιμοποιούμε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε.
- Το απλώνουμε πάνω σε ένα τραπέζι και το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεραθεί.
- Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με τα χέρια.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αβγά, την κρέμα και το γιαούρτι.
- Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός.
- Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε .
- Ρίχνουμε τα ξερά φύλλα, σταδιακά, στο μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά. Προσέχουμε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα-λίγα τα φύλλα. Τσεκάρουμε με τα χέρια ότι δεν έχουν κολλήσει τα φύλλα μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μπάλες από ζύμη που θα μείνουν άψητες.
- Αδειάζουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι.