search

5 μυστικά για τέλεια πορτοκαλόπιτα με φύλλο και γιαούρτι

Τα  5 μυστικά της τέλειας πορτοκαλόπιτας

  1. Όλα τα υλικά -ειδικά τα αβγά και το γιαούρτι- πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Το φύλλο κρούστας πρέπει να έχει στεγνώσει καλά.
  3. Δουλεύουμε πολύ προσεχτικά με δύο πιρούνια το ανακατεμένο μείγμα, ώστε να μην υπάρχουν κολλημένα φύλλα μεταξύ τους. Τα κολλημένα φύλλα θα δημιουργήσουν μια ενιαία μορφή μάζας.
  4. Όταν σιροπιάζουμε, η πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι καυτή και το σιρόπι κρύο. Για να πιεί όλο το σιρόπι, πρέπει να το ρίχνουμε λίγο-λίγο, σταδιακά. Περιμένουμε να απορροφήσει και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο.
  5. Ποτέ δεν κόβουμε σε κομμάτια αν δεν έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Διάβασε επίσης

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ

VEGAN ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΥΔΩΝΙ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΣΥΚΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ



Υλικά

Για το σιρόπι
  • 600 γρ ζάχαρη
  • ½ λίτρου νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
Για την πορτοκαλόπιτα
  • 450 γρ φύλλο κρούστας
  • 250 ml ηλιέλαιο
  • 250 γρ ζάχαρη (μπορείς και μαύρη αν θες)
  • 1 κτ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 150 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
  • 5 αβγά χτυπημένα
  • 500 γρ γιαούρτι
  • 200 ml ξινόγαλα (ή κρέμα γάλακτος)
  • 20 γρ baking powder

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Ξεκινάμε πάντα από το σιρόπι – ακόμα καλύτερα, το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη ημέρα για να έχει κρυώσει καλά!
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Για την πορτοκαλόπιτα
  • Χρησιμοποιούμε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε.
  • Το απλώνουμε πάνω σε ένα τραπέζι και το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεραθεί.
  • Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια  με τα χέρια.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αβγά, την κρέμα και το γιαούρτι.
  • Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός.
  • Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε .
  • Ρίχνουμε τα ξερά φύλλα, σταδιακά, στο μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά. Προσέχουμε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα-λίγα τα φύλλα. Τσεκάρουμε με τα χέρια ότι δεν έχουν κολλήσει τα φύλλα μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μπάλες από ζύμη που θα μείνουν άψητες.
  • Αδειάζουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι.
Cool Artisan