search

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ

Αυτή η συνταγή είναι ακόμα ένα πιάτο που μου θυμίζει οικογένεια, παιδικά χρόνια, μεσημεριανό μετά το σχολείο και τη ζεστασιά του σπιτιού που μεγάλωσα! Την ανέβασα πριν λίγες μέρες στα instagram stories μου και μου ήρθαν πολλά περισσότερα μηνύματα από ότι αν έφτιαχνα την πιο λιγουρευτική σοκολατίνα!

Και εκεί κάπου κατάλαβα πόσο ίδιοι είμαστε. Πώς και για εσένα το φαγητό είναι συναίσθημα, είναι αγάπη, είναι φροντίδα!



Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια:
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1/4 φλυτζανι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • 1 καρότο, ψιλοτριμμένο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο αλεύρι
Για τη σούπα:
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο, σε μικρά καρέ
  • 1 μικρή σελινόριζα, σε μικρά καρέ
  • 1 πατάτα, σε μικρά καρέ
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1½ λίτρο νερό, ζεστό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά (χωρισμένοι κρόκοι από ασπράδια)
  • 2 μέτρια λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Για τα γιουβαρλάκια:
  • Προετοιμάζουμε το ρύζι βάζοντάς το σε ένα μπολ και καλύπτοντας το με μπόλικο νερό.
  • Το αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, και πριν το χρησιμοποιήσουμε το ξεπλένουμε καλά και το στραγγίζουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, αφού το έχουμε πλύνει προηγουμένως, το καρότο, το μαϊντανό, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει. 
  • Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια, τα αλευρώνουμε και τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο το ένα δίπλα στο άλλο. Όλα τα γιουβαρλάκια πρέπει να είναι στο ίδιο μέγεθος για να πετύχουμε ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο.
Για τη σούπα:
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ισομεγέθη μικρά καρέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Ρίχνουμε μέσα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά.
Για το αυγολέμονο:
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε το χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, ίσα που να σχηματίζονται απαλές κορυφές.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Αραιώνουμε το μείγμα λεμόνι- κορν φλάουρ με ζεστό ζωμό (1 ½ φλ.) του φαγητού.
  • Όλο μαζί το ρίχνουμε στα χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε. Θέλουμε να ζεσταθούν τα αυγά αλλά να μην ψηθούν και γίνουν ομελέτα.
  • Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα ανακατεύοντας ζωηρά, ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.
Cool Artisan