Φτιάχνω τυρόψωμο σε φόρμα του κέικ και προσθέτω μια έκπληξη!
Υλικά
Υλικά για 2 τυρόψωμα- 600 γρ. αλεύρι δυνατό
- 25 γρ, νωπή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1½ φλιτζ. νερό (ανάλογα με το αλεύρι ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο)
- λίγο λάδι για το μπολ
- 350 γρ. φέτα πικάντικη, σε τρίμματα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ή ρίγανη
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. γάλα
- λίγο επιπλέον αλεύρι
- 2 λουκάνικα χωριάτικα
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε ενεργοποιώντας τη μαγιά.
- Τη διαλύουμε σε ένα μπολ με λίγο χλιαρό νερό, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη για να διαλύσουμε τυχόν σβώλους.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια καταλαβαίνουμε ότι η μαγιά είναι έτοιμη, την ρίχνουμε στο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
- Συμπληρώνουμε λίγο λίγο νερό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά.
- Λαδώνουμε λίγο ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C για 10 λεπτά, κλείνουμε το φούρνο και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το λάδι, το δυόσμο.
- Τα ρίχνουμε στη φουσκωμένη ζύμη και ζυμώνουμε καλά.
- Πλάθουμε δύο μακρόστενα καρβέλια, βάζουμε από ένα λουκάνικο στο κέντρο τους και τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα.
- Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40 λεπτά.
- Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και τα απλώνουμε γύρω-γύρω.
- Χαράζουμε λίγο την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν καλά.