H σημερινή συνταγή είναι ένα super γλυκό – αλμυρό chutney που φτιάχνεται με μήλο και μπέικον! Συνδυάζει φρουτένιες γεύσεις, αλλά το μπέικον του δίνει τον χαρακτήρα που χρειάζεται για να μπει στο γιορτινό brunch.
Υλικά
- 170 ml μηλόξιδο
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 80 γρ. καπνιστό μπέικον, σε κύβους
- 120 ml μηλίτη
- 3 πράσινα μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
- 60 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μπαλσάμικο ξύδι
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- πιπέρι, για γεύση
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε το ξύδι, το μηλίτη και την καστανή ζάχαρη.
- Τα μαγειρεύουμε με το μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία, έως ότου βγάλει φυσαλίδες, ανακατεύουμε τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα για να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά.
- Σε ένα μικρό τηγάνι, σωτάρουμε το μπέικον σε κύβους σε μέτρια φωτιά μέχρι να μισομαγειρευτεί και μετά το στραγγίζουμε.
- Προσθέτουμε το μπέικον, τα μήλα, το βαλσαμικό ξύδι, το ξύσμα, το πιπέρι και το χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα ξιδιού.
- Το βάζουμε πίσω σε βράση και μαγειρεύουμε για ακόμα 30 λεπτά.
- Σερβίρουμε το chutney ζεστό πάνω από βάφλες, τηγανίτες ή σε σάντουιτς.