Αλμυρή καραμέλα και αμύγδαλο παντρεύονται σε μια μαλακή τυρένια βάση. Το βούτυρο αμυγδάλου ψήνεται μαζί με το τυρί κρέμα και δίνει μια ιδιαίτερη γεύση ξηρού καρπού.
Υλικά
ΒΑΣΗ- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 1/4 κτγ αλάτι
- 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 1 κ.σ. σκόνη κακάο
- 250 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. βούτυρο αμυγδάλου
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1/8 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. αλμυρή καραμέλα, κάνε κλικ εδώ για να δεις τη συνταγή
- 12 αμύγδαλα, για το στόλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 15 cm.
- Βάζουμε τα μπισκότα, το κακάο και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, το πιέζουμε καλά και ομοιόμορφα στην βάση του ταψιού.
- Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει εντελώς.
- Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 °C.
- Βάζουμε το τυρί και το γιαούρτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το βούτυρο αμυγδάλου, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, το αυγό και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βάζουμε το μείγμα κρέμας τυριού πάνω από την βάση και απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
- Χτυπάμε ελαφρά το ταψί στον πάγκο για να φύγουν τυχόν φυσαλίδες αέρα από την γέμιση.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί στο κέντρο.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 60 λεπτά σε μια σχάρα.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας (σε θερμοκρασία δωματίου) πάνω από το ψημένο cheesecake,και απλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Διακοσμούμε κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο