Πόσο συχνά το τελευταίο διάστημα έχεις πάρει ντομάτες από το μανάβικο ή τη λαϊκή και έχεις νιώσει πως είναι εντελώς άγευστες; Ο λόγος δεν είναι μόνο τα φυτοφάρμακα του θερμοκηπίου. Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους για να είναι έτοιμες προς κατανάλωση.
Οι ντομάτες κόβονται από τη ντοματιά όταν ακόμα είναι αρκετά άγουρες προκειμένου να είναι σκληρές/ανθεκτικές και να μπορούν να μεταφερθούν στο ράφι του μανάβη χωρίς “γρατζουνιές” και “μελανιές”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αγοράζεις άγουρες ντομάτες χωρίς καθόλου γεύση.
Ο μόνος τρόπος για να απόκτήσουν γεύση είναι αφήνοντας τες σε μια χαρτοσακούλα έξω από το ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου τις διατηρεί άγουρες και δεν τις αφήνει να “γλυκάνουν”.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάρεις ντομάτες, άστες μέσα στη χαρτοσακούλα τους για όσο χρειαστεί. Ιδανικά θα πάρει 2-4 μέρες για να ωριμάσουν και να είναι ιδανικές για σαλάτα. Οι ντομάτες διατηρούνται έως και 7 μέρες εκτός ψυγείου αλλά ωφείλεις να τις τσεκάρεις κάθε μέρα για να τις προλάβεις πριν αρχίσουν να σαπίζουν.