Μπορείς να το αποκαλέσεις comfort food ή όπως αλλιώς θέλεις! Eίναι ο πιο απολαυστικός τρόπος για να κλείσεις μια κουραστική μέρα και ο πιο φιλόξενος για να υποδεχτείς τους φίλου σου στη βεράντα τώρα που καλοκαιριάζει.
Υλικά
500 γρ μακαρόνια φιογκάκια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε φαρδιές φέτες
2 μελιτζάνες
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα ζεστό
200 γρ τριμμένη γραβιέρα
200 γρ τριμμένο ρεγκάτο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζουμε καλά. Εγώ τα βράζω συνήθως για ένα λεπτό λιγότερο από όσο ζητάει η συσκευασία για να είναι al dente και να μην “παραβράσουν” στο φούρνο.
Κόβουμε τις πιπεριές σε φαρδιές φέτες και την μελιτζάνα σε φέτες με πάχος 0,5 εκ. Απλώνουμε τα λαχανικά σε μια λαμαρίνα, αλατοπιπερώνουμε, ψεκάζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ έως ότου γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι για 2΄-3΄.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ταυτόχρονα να διαλυθεί το αλεύρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση και να δέσει. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μισό τυρί, ταψημένα λαχανικά, και τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Εγώ χρησιμοποιώ τσέρκι που ακουμπάω πάνω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20΄ μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνεια.