O στόλος της Άνδρου ήταν κάποτε ο πιο ισχυρός του Αιγαίου και αυτό τη σημάδεψε με το όνομα Μικρά Αγγλία. Τα χρόνια πέρασαν, οι στόλοι πια ταξιδεύουν εκτός Αιγαίου αλλά το προσωνύμιο έμεινε. Και τα τελευταία 9 χρόνια σημαδεύει τη φιλοξενία της.
Ο Γιάννης και η Ντόλυ Βαλμά έστησαν το ομώνυμο boutique ξενοδοχείο στη Χώρα της Άνδρου το 2009 και από την πρώτη σεζόν λειτουργίας το συνόδευσαν με το φημισμένο πλέον εστιατόριο του. Το εστιατόριο πήρε το όνομα Dolly’s μια και η ιδιοκτήρια είναι η ψυχή της κουζίνας και ο ιθύνων νους πίσω από τα μενού που έχουν περάσει όλα τα χρόνια από τη σάλα του.
O κήπος μπροστά από το αρχοντικό αποτελεί μια εμπειρία φιλοξενίας, ένα ονειρικό σκηνικό για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού. Φέτος μάλιστα εμπλουτίστηκε με μια μικρή πισίνα αλλά και ένα γεωμετρικό καταρράκτη που δημιουργεί το πιο χαλαρωτικό soundtrack, σβήνοντας τους ήχους από τα αυτοκίνητα. Η ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου και του εστιατορίου είναι πολύ χαλαρή και φιλική. Ξέχνα το “κυριλέ” ύφος των αστικών πεντάστερων. Εδώ είσαι ευπρόσδεκτος όλες τις ώρες της ημέρας και όπως θα δεις και παρακάτω οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στο “πεντάστερο DNA” του.
Το μενού παραμένει μικρό αλλά κάθε μέρα προσφέρει και μια επιλογή σε πιάτα ημέρας σύμφωνα με τα φρέσκα υλικά, τις διαθέσιμες πρώτες ύλες αλλά και τις “παραγγελιές” των φιλοξενούμενων. Συχνά η κουζίνα ανταποκρίνεται στις ορέξεις των ανθρώπων που μένουν σε κάποια από τα 17 δωμάτια δημιουργώντας γεύσεις που ταιριάζουν στα γούστα τους.
Από το καλοκαιρινό μενού αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το χωριάτικο φρυγανισμένο ψωμί με μαλακό τυρί Άνδρου και στολισμένο με κάππαρη, ελιές, τοματίνια και πέστο πλατύφυλλου βασιλικού (7,50 ευρώ). Προσπωπικά, ενθουσιάστηκα με τη μπρουσκέτα με μελιτζάνα καπονάτα, καπνιστή που σερβίρεται με τοματίνια πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί (8,50 ευρώ). Η χωριάτικη του Dolly’s σου αφήνει μια επίγευση σαν γεμιστά χάρη στο αρωματισμένο ελαιόλαδο του ενώ η πράσινη σαλάτα παντρεύει τη λιαστή τομάτα με το μαλακό τυρί Άνδρου (9.00 ευρώ).
Στο Dolly’s πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη φουρτάλια (16 ευρώ) που φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο με ντόπιο λουκάνικο, πολλά αυγά, πατάτες και τηγανίζεται σε γλύνα, στο λίπος του χοιρινού δηλαδή. Να θυμάσαι ότι η ποσότητα είναι μεγάλη! Με δυσκολία την καταφέρνουν δύο άτομα. Από κυρίως δοκίμασα τα φιλετάκια κοτόπουλου που ήταν ξαπλωμένα πάνω σε ζεστή σαλάτα από baby πατατούλες και σάλτσα μουστάρδας (11.00 ευρώ).
Για το κλείσιμο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψεις τη μους σοκολάτας γάλακτος με σάλτσα καραμέλας αρωματισμένη με espresso (7.00 ευρώ).
Extra πόντους παίρνει για το υπέροχα εκπαιδευμένο προσωπικό που σε κάνει να νιώθεις σαν τον καλύτερο πελάτη που έχει περάσει ποτέ. Ξέχνα τα ψεύτικα χαμόγελα και τις βιαστικά “τι θα πάρετε;”.
Info:
Διεύθυνση: Μ.Ι. Γουλανδρή 13, Άνδρος, Χώρα 845 00
Τηλέφωνο: 2282 022207
Facebook: https://www.facebook.com/Micra.Anglia/
Instagram: https://www.instagram.com/micraanglia/
To εστιατόριο Dolly’s στο ξενοδοχείο Micra Anglia αποτελεί μέλος του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (Cycladic Tourism Network of Andros). Δες περισσότερα στο https://www.facebook.com/CTNAndros/