search

ΑΝΔΡΟΣ: ΤΑ MUST VIS-EAT ΜΕΡΗ – ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΖΗΣΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

slide_andros

Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος (μετά τη Νάξο) απέχει μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας και έχει πολλές γαστρονομικές ιστορίες να σου διηγηθεί.

Κάθε επίσκεψη στο νησί είναι μια νέα έκπληξη. Ή μάλλον, για να το θέσω καλύτερα ένα “σετ” από εκπληκτικές εμπειρίες. Πιο μικρός πήγαινα στην Άνδρο για τις παραλίες, της Γριάς το Πήδημα, τον Ζόρκο, τη μικρή και τη μεγάλη Πέζα. Μεγαλώνοντας την αγάπησα για τις γεύσεις της, τα υπέροχα τυριά, τη φρουτάλια, τα αμυγδαλωτά της.

Την τελευταία φορά λοιπόν έκανα μια λίστα με τα 3 top εστιατόρια που αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, αν την έχεις βάλει στη λίστα των φετινών καλοκαιρινών εξορμήσεων.

ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Στο κέντρο της Χώρας, στον αρχοντικό πεζόδρομο, λίγα βήματα κάτω από το αρχοντικό του Εμπειρίκου θα κάνεις στάση στην «Ενδοχώρα» να δοκιμάσεις τις γεύσεις που ετοιμάζει ο Κίμωνας Κατενίδης, πιάτα που βασίζονται στις πρώτες ύλες της Άνδρου και στα κύματα του Αιγαίου. Αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το σαγανάκι χαλούμι με γλυκό του κουταλιού σταφύλι και τη σαλάτα με μαυρομάτικα, φαγόπυρο και τόνο. Διάβασε αναλυτικά με ένα κλικ εδώ.

SEA SATIN NINO

Ο Δημήτρης Γιγίνης, μαζί με τη σύζυγο και συν-μαγείρισα Μαίρη, έχει μετατρέψει το Κορθί σε ένα από τους πιο αγαπημένους γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων. Τα πιάτα αντικατοπτρίζουν με μεγάλη ευκρίνεια το χαρακτήρα του σεφ. Πληθωρικά και ταπεινά, με ουσία και χωρίς περιττές φαμφάρες. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τις μακαρούνες με συγκάθουρο, κοπανιστή και τοματίνια και τη σαλάτα Κορθιανέζε που αντί για μοτσαρέλα και τομάτα έχει τυρί βολάκι Άνδρου ψητό και ψητά τοματίνια. Διάβασε αναλυτικά με ένα κλικ εδώ.

DOLLY’S ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ MICRA ANGLIA

Ο Γιάννης και η Ντόλυ Βαλμά έστησαν το ομώνυμο boutique ξενοδοχείο στη Χώρα της Άνδρου το 2009 και από την πρώτη σεζόν λειτουργίας το συνόδευσαν με το φημισμένο πλέον εστιατόριο του. Το εστιατόριο πήρε το όνομα Dolly’s μια και η ιδιοκτήρια είναι η ψυχή της κουζίνας και ο ιθύνων νους πίσω από τα μενού που έχουν περάσει όλα τα χρόνια από τη σάλα του. O κήπος μπροστά από το αρχοντικό αποτελεί μια εμπειρία φιλοξενίας, ένα ονειρικό σκηνικό για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη φουρτάλια (16 ευρώ) που φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο με ντόπιο λουκάνικο, πολλά αυγά, πατάτες και τηγανίζεται σε γλύνα, στο λίπος του χοιρινού δηλαδή. Διάβασε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

DSC_0033

Τυροτουρισμός. Μια εκδοχή του τουρισμού που περήφανα μπορώ να παραδεχτώ πως είναι δημιούργημα της δικής μου λαιμαργίας! Δημιούργησα τη λέξη «τυροτουριμός» στο καράβι για την Άνδρο από τη μεγάλη μου λαχτάρα να απολαύσω για ακόμη μια φορά τα σπάνια τυριά που βγάζει αυτό το νησί. Κάθε γεύση είναι μοναδική και αποτυπώνεται στον ουρανίσκο και στο μυαλό σου απόλυτα συνδεδεμένη με την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών. Διάβασε περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Όλα τα παραπάνω εστιατόρια αποτελούν μέλη του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (Cycladic Tourism Network of Andros). Δες περισσότερα στο https://www.facebook.com/CTNAndros/Cool Artisan