O συνδυασμός της φέτας με το σπανάκι θυμίζει τη γεύση της παραδοσιακής σπανακοτυρόπιτας, αλλά σε πιο αφράτη και εύκολη εκδοχή. Το γιαούρτι και το ελαιόλαδο δίνουν υγρασία και πλούσια υφή στη ζύμη, ενώ το σουσάμι προσθέτει τραγανή υφή και έξτρα θρεπτικά στοιχεία.
Διατροφική Ανάλυση (ανά 100 γρ. τυροκούλουρων)
Θερμίδες: ~280 kcal
Πρωτεΐνες: ~9 γρ.
Υδατάνθρακες: ~22 γρ. (εκ των οποίων σάκχαρα ~2 γρ.)
Λίπη: ~18 γρ. (εκ των οποίων κορεσμένα ~6 γρ.)
Φυτικές Ίνες: ~2 γρ.
Υλικά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. σπανάκι (κατεψυγμένο)
- 2 κ.σ. κρεμμύδι
- 60 γρ. γιαούρτι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1 ασπράδι αυγού + 1 κρόκος αυγού (για το άλειμμα)
- 5 γρ. (1 κ.γ.) μπέικιν πάουντερ
- 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
- Σουσάμι για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το σπανάκι και το κρεμμύδι:
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα (8-10 λεπτά).
- Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαγειρευτεί τελείως.
- Το αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι, το αυγό και το ασπράδι αυγού.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Προσθέτουμε το μαγειρεμένο σπανάκι και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Πλάθουμε τα κουλούρια:
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και σχηματίζουμε κουλούρια (σαν μικρά μπέιγκελ).
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Αλείφουμε και ψήνουμε:
- Αλείφουμε τα κουλούρια με τον κρόκο αυγού.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 22-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Στα μισά του χρόνου γυρίζουμε τα κουλούρια για ομοιόμορφο ψήσιμο.