Ένα από τα γλυκά της γαλλικές ζαχαροπλαστικής που έχει λατρέψει όλος ο πλανήτης. Η λέξη μιλφέιγ στα γαλλικά σημαίνει “χίλια φύλλα” και εννοεί τις στρώσεις που κρύβει μέσα η σφολιάτα. Η κρέμα του μιλφέιγ είναι η κλασική πατισερί που μπαίνει σε κορνέ και ενώνει τους “ορόφους” της σφολιάτας.
Υλικά
Για την κρέμα- 500 ml γάλα, 3,5% (χωρισμένο σε 450 και 50 ml)
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 3 κρόκους αβγού
- 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (χωρισμένη σε 2 δόσεις των 70 γρ.)
- 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. βούτυρο
- 100 ml κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 20 γρ. ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα + έξτρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για την κρέμα- Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, την πρώτη δόση ζάχαρης (70 γρ.) και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε 50 ml γάλα και έπειτα το κορν φλάουρ και χτυπάμε καλά για 2-3 λεπτά. Προσέχουμε να βάλουμε τελευταίο το κορν φλάουρ για να διαλυθεί σωστά.
- Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το γάλα (450 ml), την υπολοιπη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει βράσει.
- Μόλις βράσει αρχίζουμε να προσθέτουμε το καυτό περιεχόμενο της κατσαρόλας με μια κουτάλα στο μπολ με το μίγμα ενώ χτυπάμε ακατάπαυστα. Συνεχίζουμε να χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη και ρίχνουμε κουταλιές από το καυτό μίγμα μέχρι να έχουμε προσθέσει παραπάνω από τα 3/4 της ποσότητας. Ιδανικά όλο.
- Στη συνέχεια μεταφέρουμε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια δεμένη κρέμα. Θα μας πάρει 5-7 λεπτά. Είναι σημαντικό να έχουμε μέτρια φωτιά και όχι δυνατή για να έχουμε καλύτερο έλεγχο της κρέμας μας.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει εντελώς και να γυαλίσει η κρέμα.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
- Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
- Κόβουμε τη σφολιάτα σε κομμάτια, στο μέγεθος που θέλουμε. Μπορούμε να την κόψουμε σε 8 κομμάτια ή και σε περισσότερα για να κάνουμε μιλφέιγ σε μπουκίτσες.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, με ένα πλάστη πιέζουμε ελαφρώς για να μπει στο φύλλο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 15-20 λεπτά.
- Μόλις βγει αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε την κρέμα που έχει ήδη σφίξει στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός για 1 λεπτό για να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να έχουμε μια βελούδινη κρέμα.
- Έπειτα μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
- Στήνουμε το γλυκό μας βάζοντας στη βάση ένα φύλλο σφολιάτα και κρέμα από πάνω. Επαναλαμβάνουμε ακόμα μία ή δύο φορές ανάλογα πόσο "ψηλό" θέλουμε να κάνουμε κάθε κομμάτι.
- Τελιώνουμε το στήσιμο με λίγα θρύμματα σφολιάτας και ζάχαρη άχνη