Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα σε όλο τον πλανήτη! Μια λέξη που καταλαβαίνει κάθε foodie από όποιο μέρος της γης κι αν προέρχεται, από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. Η ιταλική καρμπονάρα είναι ένα πιάτο με μεγάλη ιστορία. Το όνομα της είναι συνδεδεμένο με τους ανθρακωρύχους της Ρώμης.
Λέγεται ότι το όνομα «καρμπονάρα» προέρχεται από ένα πιάτο που δημιουργήθηκε στα Aπέννινα Όρη, και πιο συγκεκριμένα στο Abruzzo, 50 χλμ. ανατολικά από την ιταλική πρωτεύουσα, από ανθρακωρύχους (carbonari). Πιο συγκεκριμένα, μαγείρευαν τα ζυμαρικά τους πάνω σε φωτιά από κάρβουνα και μάλιστα χρησιμοποιούσαν πέννες, αντί για σπαγγέτι που είναι πιο διαδεδομένο σήμερα, καθώς οι πέννες δένουν καλύτερα με τους κρόκους και τη παρμεζάνα. Μια άλλη εκδοχή της προέλευσης του ονόματος carbonara, ήταν ότι το συγκεκριμένο φαγητό το έτρωγαν αποκλειστικά οι ανθρακορύχοι με άφθονο μαύρο πιπέρι, το οποίο θυμίζει τρίμματα άνθρακα, ή στα ιταλικά carbone.
Σε κάθε περίπτωση τα βασιλά υλικά είναι το guanciale, δηλαδή το αλαντικό που προέρχεται από μοσχαρίσια μάγουλα, η παρμεζάνα, οι (βιολογικοί) κρόκοι και φυσικά τα ζυμαρικά.
Στην εκδοχή που κάνω εγώ προσθέτω και κρέμα γάλακτος. Ξέρω ότι κάθε Ιταλός θα με έβριζε για αυτό το ατόπημα, όμως έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχω μάθει να εκτιμώ πολυ αυτό το twist της παραδοσιακής συνταγής.
Tip 1: Για να πετύχεις το γευστικό αποτέλεσμα θα χρειαστείς φρέσκα βιολογικά αυγά με πορτοκαλί κρόκους που θα δώσουν και το χρώμα στη σάλτσα.
Tip 2: Την πιο ωραία carbonara της ζωής σου θα τη φας στην trattoria al Moro που βρίσκεται δίπλα από την Fontana di Trevi.
Διάβασε Επίσης:
Υλικά
- 5 λίτρα νερό
- 400 γρ. σπαγγέτι
- 2 κτσ αλάτι
- 250 γρ. guanciale (ή μπέικον) κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο (περασμένη από τον τρίφτη)
- 50 ml λευκό κρασί
- 4 κρόκοι βιολογικών αβγών
- Μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
- Αλάτι, κατά βούληση)
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος
- 300 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό να βράσει
- Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι, τα μακαρόνια και βράζουμε όσα λεπτά λέει η συσκευασία
- Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το λεπτοκομμένο αλλαντικό χωρίς κάποια λιπαρή ουσία
- Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί
- Σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση
- Τελευταία στιγμή προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε
- Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και από πάνω στήνουμε ένα μπολ (μπεν μαρί)
- Μέσα στο μπολ βάζουμε τους κρόκους και χτυπάμε με γρήγορες κινήσεις με ένα αυγοδάρτη
- Προσθέτουμε και την παρμεζάνα και χτυπάμε
- Προσθέτουμε το μπέικον με την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε καλά
- Τέλος προσθέτουμε και 1 μεγάλη κουτακιά (περίπου 1/2 κούπα) νερό από το νερό που έχουμε βράσει τα μακαρόνια και χτυπάμε με γρήγορες κινήσεις
- Σε αυτό το σημείο δοκιμάζουμε και προσθέτουμε έξτρα αλάτι αν θέλουμε
- Τέλος βάζουμε μέσα στο μπολ και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μάυρο πιπέρι