Η παραδοσιακή συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά, ή όπως αλλιώς λέγεται η “1,2,3,4” έχει πάρει το όνομα της από το μέτρημα που κάνουμε για τα βασικά υλικά.
Tip 1: Χρησιμοποιούμε ένα ελαφρύ ελαιόλαδο, σαν αυτό της Μυτιλήνης. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση.
Tip 2: Εάν θεωρείς αρκετή την ποσότητα της ζάχαρης μπορείς να αφαιρέσεις μισό φλυτζάνι.
Tip 3: Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο σωστό καβούρδισμα του σιμιγδαλιού. Καβουρδίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και σιροπιάζουμε σε χαμηλή ένταση.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάβασε επίσης
Υλικά
- 1 φλυτζάνι απαλό ελαιόλαδο (ελαιόλαδο Μυτιλήνης ή ηλιέλαιο)
- 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- 3 φλυτζάνια ζάχαρη
- 4 φλυτζάνια νερό
- 1 φλυτζάνι σταφίδα
- ½ φλ. καρύδι
- 1 λεμόνι (μόνο ξύσμα)
- 1 κ.σ. κανέλα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα από το λεμόνι.
- Φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να κάψει το ζεσταθεί.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα αλλά να μην καεί.
- Προσθέτουμε την κανέλα, τις σταφίδες και το καρύδι και ανακατεύουμε.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας.
- Σταδιακά προσθέτουμε το σιρόπι ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να το πιει όλο.
- Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν αρχίσει να μαζεύεται από τα τοιχώματα.
- Όσο είναι ακόμα ζεστός τον μεταφέρουμε σε μια φόρμα για κέικ (ή για χαλβά)
- Ισιώσουμε την επιφάνεια πιέζοντας με μια σπάτουλα ή κουτάλα
- Τον αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη φόρμα για 1 ώρα.
- Έπειτα ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.