search

Σιμιγδαλένιος χαλβάς, ο “1,2,3,4”

Η παραδοσιακή συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά, ή όπως αλλιώς λέγεται η “1,2,3,4” έχει πάρει το όνομα της από το μέτρημα που κάνουμε για τα βασικά υλικά.

 

Tip 1: Χρησιμοποιούμε ένα ελαφρύ ελαιόλαδο, σαν αυτό της Μυτιλήνης. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση.

Tip 2: Εάν θεωρείς αρκετή την ποσότητα της ζάχαρης μπορείς να αφαιρέσεις μισό φλυτζάνι.

Tip 3: Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο σωστό καβούρδισμα του σιμιγδαλιού. Καβουρδίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και σιροπιάζουμε σε χαμηλή ένταση.

 

Δες εδώ το βίντεο:

 

 



Υλικά

  • 1 φλυτζάνι απαλό ελαιόλαδο (ελαιόλαδο Μυτιλήνης ή ηλιέλαιο)
  • 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • 1 φλυτζάνι σταφίδα
  • ½ φλ. καρύδι
  • 1 λεμόνι (μόνο ξύσμα)
  • 1 κ.σ. κανέλα

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα από το λεμόνι.
  • Φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να κάψει το ζεσταθεί.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα αλλά να μην καεί.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, τις σταφίδες και το καρύδι και ανακατεύουμε.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας.
  • Σταδιακά προσθέτουμε το σιρόπι ανακατεύοντας καλά.
  • Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να το πιει όλο.
  • Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν αρχίσει να μαζεύεται από τα τοιχώματα.
  • Όσο είναι ακόμα ζεστός τον μεταφέρουμε σε μια φόρμα για κέικ (ή για χαλβά)
  • Ισιώσουμε την επιφάνεια πιέζοντας με μια σπάτουλα ή κουτάλα
  • Τον αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη φόρμα για 1 ώρα.
  • Έπειτα ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.