Η σημερινή συνταγή είναι μια συνταγή πασπαρτού! Αυτό το pesto ταιριάζει με όλα τα ελληνικά ζυμαρικά: χυλοπίτες, στριφτούδια αλλά και κουσκουσάκι ή πλιγούρι. Επίσης είναι πολύ ωραίο σαν σος σε μια πράσινη σαλάτα, ιδιαίτερα αν περιέχει ρόκα. Ακόμα, ταιριάζει πολύ καλά και μέσα σε σάντουιτς.
Tip: Ταιριάζει τέλεια σε πιάτα pasta με ένα τηγανιτό αυγό on top
Υλικά
- 8 πιπεριές Φλωρίνης μεγάλες
- 1 πιπερίτσα τσίλι
- 1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς το φύτρο)
- 20 γρ. κάσιους
- 20 γρ κουκουνάρι
- 1 κούπα φρέσκο βασιλικό
- 5 λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- λίγο λεμόνι χυμό προαιρετικά
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις πιπεριές και τις αλείβουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο.
- Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο Κελσίου μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν.
- Τις γύρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
- Μολις είναι έτοιμες τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις κλείνουμε μέσα σε μία σακούλα να ιδρώσουν, περίπου 15 λεπτά.
- Αφού τις βγάλουμε, τις κόβουμε από τη μία μεριά και αφαιρούμε τη φλούδα, το κοτσάνι και τα σπόρια.
- Αφαιρούμε το κοτσανάκι και τα σποράκια από την πιπερίτσα τσίλι και την κόβουμε σε κομμάτια.
- Τη σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι μαζί με το σκόρδο. Στο multi, χτυπάμε το βασιλικό.
- Προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο, την πιπερίτσα τσίλι και το σκόρδο και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν εντελώς.
- Σειρά τώρα έχουν οι ξηροί καρποί μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις λιώσουν προσθέτουμε τις πιπεριές, το ξύδι, λίγο αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
- Χτυπάμε ξανά μέχρι το μίγμα να γίνει σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε το πιπέρι.
- Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια λιαστής ντομάτας και ανακατεύουμε.