search

Πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι

Τα πιο αγαπημένα κουλούρια της Ελλάδας μας. Τα Πασχαλινά κουλούρια που συνοδεύουν το πρωινό μας από την Ανάσταση μέχρι να καλοκαιριάσει!

Το μυστικό της γεύσης είναι απλό και κρύβεται στο καλό βούτυρο και στα ολόφρεσκα αυγά. Χρησιμοποιώ αγελαδινό βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ που δίνει την υπέροχη γεύση αλλά και τη σωστή υφή που ισορροπεί ανάμεσα στο αφράτο και το τραγανό. 

Tip 1: Όλα τα υλικά πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να φουσκώσουν τα κουλουράκια μας

Tip 2: Πλάθουμε τα κουλουράκια σε μικρές πλεξούδες γιατί θα φουσκώσουν αρκετά στο ψήσιμο. Αφήνουμε κενά μεταξύ τους καθώς τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα.

Tip 3: Κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά. Ψήσε μερικά κουλουράκια σύμφωνα με την συνταγή που σου δίνω εδώ αλλά αν δεις ότι βγαίνουν πολύ σκούρα χαμήλωσε τη θερμοκρασία ψησίματος στους 155°C.

Tip 4: Για να γυαλίσουν καλά τα κουλούρια τα αλοίφουμε με διάλυμμα αυγού και τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά πριν ψηθούν. Με τον τρόπο αυτό το αυγό “ξερένεται” ελαφρώς και δίνει υπέροχο, λαμπερό φινίρισμα.

Tip 5: Ιδανικό αλεύρι για μπισκότα και κουλούρια είναι το μαλακό αλεύρι. Το αποτέλεσμα όμως είναι αρκετά καλό και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

 

 



Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ
  • 250 γρ. ζάχαρη λευκή
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 1 βανιλίνη
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
  • 60 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
  • 680 γραμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το διάλυμα αυγού
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder σε ένα μεγάλο μπολ. Εναλλακτικά τα χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη.
  • Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το εξάρτημα του αυγοδάρτη μέχρι το μείγμα να γίνει κρέμα, περίπου 8 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα για να ενσωματώνεται το προηγούμενο αυγό μέχρι να μπει το επόμενο.
  • Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με το χυμό πορτοκαλιού να αφρίσει και τα προσθέτουμε στπν κάδο.
  • Χτυπάμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα ενώ παράλληλα προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές δόσεις.
  • Μόλις δούμε ότι έχει πάρει και την τελευταία δόση από το αλεύρι σταματάμε να χτυπάμε γιατί αν χτυπήσουμε παραπάνω το μείγμα τα κουλουράκια θα βγουν σκληρά.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Σε ένα ένα μικρό βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού και τα χτυπάμε.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια σε πλεξούδες και τα μεταφέρουμε σε ταψιά καλυμμένα με λαδόκολλα. Αφήνουμε απόσταση περίπου 5 εκ. ανάμεσα στα κουλουράκια γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  • Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 23-25 λεπτά.
  • Τα βγάζουμε απευθείας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο για έως και 20 μέρες.
Cool Artisan