Τα μανιτάρια πλευρώτους έχουν την υπέροχη ιδιότητα να αντικαθιστούν το κρέας στις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές (όπως το κοκκινιστο και το λεμονάτο) δημιουργώντας ένα πεντανόστιμο, ελαφρύ πιάτο. Σήμερα τα μαγειρεύουμε σε στιφάδο με τα απαραίτητα μικρά κρεμμύδια (κοκκάρια) και τα σερβίρουμε με παπαρδέλες.
Tip 1: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα κρεμμύδια για στιφάφο ή κατεψυγμένα. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε φρέσκα κρεμμύδια, ξεκινάμε βάζοντας τα σε ένα μπολ με νερό. Αυτό θα βοηθήσει να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα. Τα αφήνουμε για περίπου 30 με 40 λεπτά και το καθαρίσμα τους γίνεται πολύ πιο εύκολο.
Tip 2: Οι παρακάτω αναλογίες αναλογούν σε 6 μερίδες. Μπορούμε να καταψύξουμε το στιφάδο μανιταριών για έως και 3 εβδομάδες.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 80 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
- 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 600 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 400 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 400 γρ. σάλτσα τομάτας
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ½ φλyτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 κτγ θυμάρι ξερό
- 1/4 κτγ δυόσμο ξερό
- 1/2 κτγ πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πράσο για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα συχνά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάτι, δυόσμο, πάπρικα και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να δέσει.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά και γαρνίρουμε με το στιφάδο μανιταριών
- Προαιρετικά, σερβίρουμε με παρμεζάνα (φυτική ή κανονική)