search

Ογκρατέν ζυμαρικών με κότατζ, σπανάκι και μπρόκολο

Το ογκρατέν ζυμαρικών ολικής άλεσης με κότατζ, σπανάκι και μπρόκολο είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική και ισορροπημένη συνταγή, ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το κότατζ είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, χαμηλή σε λιπαρά, παρέχοντας τα απαραίτητα αμινοξέα για την ενίσχυση των μυών και των ιστών.

Το σπανάκι και το μπρόκολο είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Το σπανάκι προσφέρει βιταμίνη Κ, Α και φολικό οξύ, ενώ το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη C και συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λαχανικά επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, βοηθώντας στον κορεσμό και την καλύτερη πέψη.

Tip: Ετοιμάζω όλη τη συνταγή σε ένα μόνο σκεύος, στον ταβά που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας κι έπειτα στο φούρνο.



Υλικά

  • 300 γρ. βίδες ολικής
  • 2 κτσ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο σε κυβάκια)
  • 350 γρ. σπανάκι (φύλλα πλυμένα)
  • 1 μπρόκολο (κομμένο σε μικρές φουντίτσες)
  • 600 γρ. κότατζ
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. κίτρινο τυρί λάιτ (τριμμένο)
  • 1 κτσ σουσάμι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε αλατισμένο νερό.
  • Τα σουρώνουμε και παράλληλα ετοιμάζουμε τα λαχανικά.
  • Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Μόλις γίνει διάφανο προσθέτουμε το μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες και το σπανάκι.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ το κότατζ με τα αυγά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Μόλις σοταριστεί το σπανάκι και χάσει τον όγκο του, προσθέτουμε το μίγμα του κότατζ, το μισό τριμμένο κίτρινο τυρί, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο κίτρινο τυρί και το σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
Cool Artisan