search

Ογκρατέν γιαουρτιού με μπρόκολο και κοτόπουλο

Έχουμε συνηθίσει τα ογκρατέν να είναι πιάτα “βαριά” και τα έχουμε βγάλει από την καθημερινότητα παρά τη λαχταριστή τους γεύση. Το γιαούρτι γίνεται η βάση για ένα πιάτο φουλ σε πρωτεΐνη, πολύ θρεπτικό κι απόλυτα ισορροπημένο που αλλάζει αυτά που ξέραμε.

Το ογκρατέν με γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό, κοτόπουλο και μπρόκολο είναι ένα πιάτο που συνδυάζει γεύση και θρεπτική αξία, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αρχικά, το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, καθώς και για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Το γιαούρτι  προσφέρει ευεργετικά προβιοτικά, τα οποία προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι, επίσης, πλούσιο σε ασβέστιο, που συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς και σε πρωτεΐνες, κάνοντάς το ένα πλήρες τρόφιμο για την καθημερινή διατροφή.

Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και η βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Το μπρόκολο είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.

Σκέψου λοιπόν ότι φτιάχνοντας ένα τόσο απολαυστικό πιάτο κάνουμε παράλληλα κι ένα δώρο που θρέφει σωστά τον οργανισμό μας.



Υλικά

  • 1 μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
  • 800 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο (περίπου 2 φιλέτα)
  • 300 γρ. ζυμαρικά της επιλογής μας
  • αλάτι (για τα μακαρόνια)
Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού
  • 1 κιλό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό 
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ
  • 4 αυγά
  • 2 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • 1 κτγ θυμάρι
  • 1/4 κτγ σκόνη σκόρδο
  • 1/4 κτγ σκόνη κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για το τελείωμα
  • 2 κτσ ελαιόλαδο (για το ταψί)
  • 2 κτσ κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ
  • 1 κτσ σουσάμι

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βάζουμε τα δύο φιλέτα στήθος κοτόπουλο και το μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
  • Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το λιανίζουμε καλά με 2 πιρούνια. Θέλουμε να το χωρίσουμε σε μικρές ίνες.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό με τα αυγά και τα μπαχαρικά.
  • Τρίβουμε την κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ και την προσθέτουμε στο μίγμα.
  • Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε αλατισμένο νερό
  • Λαδώνουμε ελαφρώς τη βάση του ταψιού με λίγο ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το μπρόκολο, το κοτόπουλο και το 1/3 της μπεσαμέλ.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη μπεσαμέλ
  • Για το τελείωμα προσθέτουμε τριμμένη κεφαλογραβιέρα και σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180°C για 45 λεπτά
Cool Artisan