Σήμερα φτιάχνουμε τα πρώτα μελομακάρονα της σεζόν! Ξέρω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συνταγές!
Το μεγαλύτερο μυστικό για πετυχημένα μελομακάρονα είναι τα σωστά μπαχαρικά. Η κανέλα και το μοσχοκάρυδο είναι το “ντουέτο” που θα αναδείξει τη δημιουργία σου. Δεν είναι κάτι ακριβό, όμως είναι μια λεπτομέρεια που παίζει τεράστιο ρόλο στην επιτυχία, στο να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα και όλοι να συζητάνε τα μελομακάρονα σου. Εγώ παρήγγειλα τα δικά μου on line από το e-shop baharat.gr που παραδίδει την επόμενη μέρα και έχει καταπληκτική ποιότητα και ποικιλία. Το σπίτι μοσχοβόλισε με το που άνοιξα τη συσκευασία. Και μάλιστα μια συσκευασία σαν να μου έχουν στείλει δώρο για τα Χριστούγεννα.
To baharat.gr είναι μια οικογενειακή επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλη ιστορία στο κομμάτι των μπαχαρικών. Συλλέγει και φέρνει τις καλύτερες ποιότητες από όλο τον πλανήτη και έπειτα τις συσκευάζει για να τις φέρει στην πόρτα του σπιτιού σου, σε όλη την Ελλάδα.
Με ένα κλικ στο e-shop τους baharat.gr θα εκπλαγείς από τις τιμές αλλά και από τη μεγάλη ποικιλία σε σοκολάτες, τσάι, super foods και άλλες λιχουδιές.
Διάβασε επίσης
Υλικά
Για το σιρόπι- 300 γραμ. νερό
- 300 γραμ. ζάχαρη
- 150 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 λεμόνι (ξύσμα μόνο)
- 1-2 ξύλα κανέλα
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
- 120 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
- 5 γραμ. μαγειρική σόδα
- 15 γρ. κονιάκ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κ.γλ. Γαρύφαλλο τριμμένο Κομμόρες από το baharrat.gr
- 1 κ.γλ. κανέλα Ινδονησίας από το baharrat.gr
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
- 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης
Εκτέλεση
Για το σιρόπι- Ξεκινάμε από το σιρόπι γιατί θέλουμε να μελώσουμε ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι
- Σε μια κατσρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν βράση για 3-4 λεπτά. Από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν, δηλαδή, τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Τέλος σουρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ
- Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μίξερ χερός η με ένα αυγοδάρη μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, με προσοχή γιατί αφρίζει, και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Το μίγμα πρέπει να είναι λαδερό κι εύπλαστο.
- Σχηματίζουμε στρογγυλές μπουκίτσες (με βάρος περίπου 15-20 γρ. η κάθε μία) και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα με κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160°C
- Μόλις βγουν τα σιροπιάζουμε απευθείας ενώ είναι καυτά.
- Σιροπιάζουμε για περίπου 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά.
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σταθούν για 10-15 λεπτά σε μια πιατέλα για να φύγει το περιττό σιρόπι
- Έπειτα τα βουτάμε σε ενα μπολ με λιωμένη κουβερτούρα και τα μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα.
- Πριν σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι.