search

Light κεφτεδάκια κοτόπουλο σε σάλτσα τομάτας

Οι κεφτέδες με μακαρόνια ήταν πάντα ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Σήμερα τους φτιάχνω στην ανάλαφρη, καλοκαιρινή τους εκδοχή, με κιμά από κοτόπουλο και μια απλή σάλτσα ντομάτας, χωρίς περιττά λίπη! Αξίζει να τους απολαύσεις και με μακαρόνια ολικής!

Διάβασε επίσης:



Υλικά

Για τους κεφτέδες
  • 1 κιλό κιμά κοτόπουλου
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 350 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένη σε 600 ml γάλα
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. χυμό ντομάτας
  • 2 αβγά
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 1-2 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
Για τη σάλτσα
  • 500 ml χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο (ή ντοματάκια κονκασέ)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3-4 κ.σ. κρασί (προαιρετικά)
  • ⅓ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα ή μπούκοβο (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τους κεφτέδες
  • Μουσκεύουμε την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού με το γάλα μέσα σε ένα μπολ και, στη συνέχεια, τη σουρώνουμε ελαφρώς.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί καλά.
  • Σοτάρουμε για 6-7 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά κοτόπουλου, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το χυμό ντομάτας, την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού, το μπούκοβο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη ρίγανη, τα αβγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να ενωθούν πλήρως όλα τα υλικά μεταξύ τους.
  • Ζυμώνουμε τον κιμά καλά μέχρι να έχουμε ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.
  • Πλάθουμε τον κιμά σε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρώς.
  • Βάζουμε το ηλιέλαιο σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κεφτεδάκια από όλες τις πλευρές, για 2 λεπτά.
  • Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180°
Για τη σάλτσα
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 3 4 κ.σ. νερό και μαραίνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια.
  • Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και τα μυρωδικά.
  • Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για το στήσιμο του πιάτου
  • Μόλις δέσει η σάλτσα μεταφέρουμε μέσα τα κεφτεδάκια και ανακατεύουμε.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Στήνουμε τα κεφτεδάκια πάνω από τα ζυμαρικά και γαρνίρουμε προαιρετικά με γραβιέρα.
Cool Artisan