search

Αρνίσιο μπούτι με πατάτες στη γάστρα

Το αρνάκι στη γάστρα είναι το φαγητό που μου ζητάνε περισσότερο οι φίλοι μου! Το κάνω σε κάθε ευκαιρία τραπεζώματος στο σπίτι, γιατί ξέρω πόσο πολύ τους ενθουσιάζει. Μετά από τόσα χρόνια μαγειρικών, έχω καταλήξει σε μερικά μυστικά «κόλπα» που το κάνουν να μελώσει και να γίνει πεντανόστιμο.

Για να πετύχει αυτή συνταγή έχει 3 μυστικά:

  1. Αργό ψήσιμο

Όσο πιο αργό είναι το ψήσιμο τόσο πιο μαλακό, ζουμερό και τρυφερό θα είναι το κρέας. Εγώ το ψήνω για 5 ώρες στους 140°C.

  1. Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι δίνει γεύση και άρωμα και βοηθά τις πατάτες να μελώσουν. Χρειάζεσαι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι.

  1. Το σκόρδο

Οι σκελίδες του σκόρδου μπαίνουν βαθιά, μέσα στο κρέας και μαγειρεύονται μαζί του δίνοντας απολαυστική σπιρτάδα στο τελικό πιάτο.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 1-1½ κιλό μπούτι αρνίσιο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κύβος ζωμού κότας
  • 1 κιλό baby πατάτες, πλυμένες και κομμένες στη μέση
  • 6 πορτοκάλια (χυμό)
  • 3 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 2 κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C στον αέρα.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο μέσα στη γάστρα, να καλύψει όλη την επιφάνειά της.
  • Προσθέτουμε το αρνί και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
  • Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη γάστρα.
  • Γεμίζουμε με όσο νερό χρειαστεί για να σκεπαστούν εντελώς οι πατάτες.
  • Ψήνουμε στους 140°C για 5 ώρες και το τελευταίο μισάωρο βγάζουμε το καπάκι. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα χρειαστεί να γυρίσουμε το κρέας.
  • Σερβίρουμε ζεστό.
Cool Artisan